Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blatter utreds av FBI

Från 2015
Uppdaterad 03.06.2015 15:56.
Sepp Blatter meddelade den 2 juni att han avgår.
Bild: EPA/ENNIO LEANZA

Sepp Blatters besked om att han avgår från sin post som Fifa-ordförande kom som en överraskning för de flesta på tisdag kväll. Beskedet kom ju bara fyra dagar efter att han omvalts. Nu uppger både amerikanska ABC News och New York Times att också Blatter utreds av den amerikanska federala polisen FBI och amerikanska åklagare.

New York Times hänvisar till anonyma källor som bekräftar att Blatter "står i centrum för en federal korruptionsutredning". Blatter själv är inte formellt anklagad för någonting, men enligt NYT vill de amerikanska utredarna "samarbeta" med de redan åtalade Fifa-ledarna för att också komma åt Blatter.

14 Fifa-pampar greps i förra veckan misstänkta för mottagande av mutor som omfattar över 150 miljoner dollar under en 24-års period.

Enligt NYT och och andra amerikanska medier kan det ha varit Blatters jurister som uppmanade honom att avgå från ordförandeposten. Han avgår inte med omedelbar verkan. En ny ordförande kommer att väljas vid en extrainsatt Fifa-kongress tidigast i december.

FIFA-höjdare efterlystna av Interpol

Två före detta chefer för det internationella fotbollsförbundet FIFA och fyra företagsledare efterlyses nu av den internationella polisen Interpol.

De sex efterlystna har nu fått en så kallad "rödmärkning" och finns nu på polisorganisationens lista över de mest efterlysta personerna.

Sex män misstänks för korruptionsbrott och på Interpols hemsida finns bilder och namn på dom anklagade.

Bland namnen på listan finns Jack Warner tidigare vice president för FIFA och paraguayanen Nicolas Leoz som är tidigare medlem i FIFA:s exekutiva kommitté.

Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis och José Margulies finns också på listan. Hugo och Mariano Jinkis misstänks ha betalat uppemot 100 miljoner euro i mutor för att säkra sändningsrättigheter för stora fotbollsturneringar.

Diskussion om artikeln