Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flyktingkvoten kan minska i praktiken

Uppdaterad 03.06.2015 08:33.
Flyktingarna kommer ofta i överfulla båtar.

Finlands flyktingkvot kan i själva verket komma att minska, i och med att regeringen talar om att den blir kvar på samma nivå som de senaste åren. Inrikesminister Petteri Orpo från Samlingspartiet bekräftar att flyktingkvoten hålls mellan drygt 750 och 1000 flyktingar.

För bara tre veckor sedan drogs linjerna för flyktingkvoten i regeringsförhandlingarna. Då lät också Sannfinländaren Timo Soini förstå att man inte skär ner på flyktingkvoten.

Men när regeringen säger att flyktingkvoten blir kvar på samma nivå som förut kan den i praktiken komma att minska.

Under många år har Finland nämligen tagit emot 750 flyktingar per år. På grund av Syrien höjdes kvoten i fjol och i år till 1050 flyktingar.

Mycket utrymme för tolkningar

Sannfinländaren Juho Eerola som dragit flyktinggruppen i regeringsförhandlingarna, tolkar linjerna så att flyktingkvoten kan sänkas till tidigare nivåer.

- Man har inte skrivit in några exakta siffror i regeringsprogrammet. Det har endast talats om de senaste årens nivåer. Och de senaste årens flyktingkvot har varit 750 flyktingar, säger Eerola.

Det är alltså möjligt att flyktingkvoten kan minska med flera hundra, vilket också inrikesminister Petteri Orpo (Samlingspartiet) bekräftar.

- Det är möjligt, men eftersom flyktingsituationen i Europas närområden är så svår just nu kan det vara utmanande att sänka kvoten, säger Orpo.