Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Koivukangas om Blatter: Rättvisan har segrat

Från 2015
Uppdaterad 03.06.2015 10:06.
Sepp Blatter, 31.5.2015
Bild: EPA / All Over Press

Fotbollsvärlden drog en kollektiv suck av lättnad i går då Sepp Blatter meddelade att han avgår som ordförande för Internationella fotbollsförbundet, skriver utredningar kring en stor muthärva i Fifa. Det rapporterar både amerikanska ABC News och New York Times, med hänvisning till anonyma källor inom FBI.

Yle Sportens redaktör Anti Koivukangas.
Bildtext Antti Koivukangas
Bild: Yle

Hurdana är reaktionerna efter beskedet?

- För mig har det varit en tidsfråga innan man kommer åt Blatter som styrt Fifa med järnhand sedan 1998. Snaran har nu dragits åt och många hoppas att detta är början på något nytt, säger Koivukangas.

Enligt Koivukangas känner fotbollsfolk lättnad över att det äntligen händer något, men många mänskor är samtidigt övertygade om att mycket annat också måste ske inom nätverket i toppen.

- Fifa måste se över sitt hus och bli genomskinligt, alla har vetat att det är korrupt men bevisen har saknats.

Vilken är chansen att fotbollsmaskineriet nu verkligen får renare mjöl i påsen?

- Om jag vore blåögd optimist skulle jag tro så, men vi ska minnas att Fifa är en organisation med över 200 medlemsländer och i toppen finns många mänskor som har myckt att förlora. Men Fifa har nu världens ögon på sig.

Koivukangas tror att det är rätt många som vill efterträdare Blatter nu när konstellationen är helt öppen.

- Spelet är öppnat och det dyker nog inom kort upp fler som vill vara med och bestämma.

Vad kan det få för betydelse för de kommande världsmästerskapen i Qatar och Ryssland att den här muthärvan nystas upp?

- Det var från första början vansinne att placera världsmästerskapen i Qatar och det ligger så långt fram i tiden att saken nog kommer att diskuteras. Vad gäller spelen i Ryssland 2018 kommer de nog också att diskuteras - men frågan är om man vågar börja stöta sig med ryska makthavare?

-Men om det visar sig att det inte gick rätt till då Ryssland fick spelen måste man våga fatta svåra beslut, säger Koivukangas.

En efterträdare till Blatter ska väljas vid en extraordinär kongress, men inbyggda trögheter i hur FIFA fungerar gör att det krävs en hel del formella procedurer innan man ens kan börja spekulera i vem hans efterträdare blir.

Det dröjer sannolikt till nästa år innan efterföljaren är utsedd.

Diskussion om artikeln