Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arkitekttävling ger fabriksområde nytt lyft i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 03.06.2015 12:16.
Exteriör på f.d Wärtsiläs industriområde, Componenta
Bildtext Arkivbild.

Arkitekttävlingen för Componentas fabriksområde i Jakobstad väcker intresse.

Tävlingen är öppen också internationellt och bidragen måste vara poststämplade 29 maj för att kunna delta i tävlingen.

Det är oklart i det här skedet exakt hur många bidrag som har kommit in eftersom MA-Arkkitehdit OY som tar emot tävlingsbidragen räknar med att bidrag kan droppa in ännu på fredag.

När ansökningstiden gick ut den 29 maj överlämnades sex bidrag personligen av tävlingsdeltagare.

Ettan får 37 000

Det gamla fabriksområdet med anor från 1800-talet är stort och omfattar 25 hektar mark med byggnader som täcker 5 hektar. Bostäder, affärer, en ny fotbollsarena är exempel på det som bidragen skall ge förslag till lösningar för.

På torsdagen åker en delegation från Jakobstad som ingår i tävlingsjuryn iväg till MA-Arkkitehdit i Högfors för att ta sig en första titt på de förslag som kommit in.

Flera möten följer under sommaren och stadsplanearkitekt Pekka Elomaa räknar med att tävlingen kan vara avgjord under sensommaren. MA-Arkkitehdit sköter det praktiska kring arkitettävlingen.

Tre huvudpris delas ut på sammanlagt 95 000 euro och första priset är på 37 000 euro. Stadens andel i prissumman är 25 000 euro. Totalkostnaderna för tävlingsarrangemangen ligger i 200 000 euros klassen.

Byggs i etapper

Componentas fabriksområde, eller Sikören som det egentligen heter, byggs ut i etapper över en lång tid. Stadsplanearbetet kommer igång efter arkitekttävlingen och de områden som staden äger i anslutning till järnvägen ingår också i planearbetet.

Här finns ännu många öppna frågor, bland annat markbyten med staten för att kunna bygga ut markområdena närmast järnvägen för skrymmande handel liksom de väg-och trafikarrangemang som krävs för utbyggnaden.