Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Amnesty: Vi är inte ute efter döende, gamla tanters pengar

Från 2015
En äldre dam på gatan
Bild: Yle/Tiina Karjalainen

På onsdagen inleds en kampanj för att få finländare att testamentera egendom till välgörenhetsföreningar. Ett testamente är som vilken annan donation som helst, men det väcker starka reaktioner.

Amnesty International och 14 andra samfund är med om kampanjen för att få finländare att testamentera egendom till välgörenhet.

Den som inte har pengar att ge i dag, kan testamentera egendom så att pengarna kommer senare, säger Frank Johansson, verksamhetsledare vid Amnesty i Finland.

Alltid när man talar om testamenten får man en ganska vulgär reaktion som om vi vore ute efter gamla, döende tanters pengar.

― Frank Johansson, Amnesty i Finland

- Ger man på det här sättet betyder det ju att man har lyckats skapa ett mervärde som sträcker sig betydligt längre än det egna livet, säger Johansson.

Många Amnesty sektioner i världen får mellan 10 och 15 procent av sina inkomster från testamenten.

I fjol när Amnesty International i Finland gjorde sin egen kampanj, ringde cirka fem personer upp och meddelade att de ville testamentera egendom till organisationen. På lång sikt säkerställer testamentena att Amnesty har resurser också i framtiden.

- Vi vet inte när pengarna möjligtvis kommer och det kan ju hända att människor skriver om sina testamenten senare, men vi tyckte att det var ett bra resultat, säger Johansson.

Ansvarsfulla donationer håller koll på organisationerna

Amnesty International hör till organisationen Ansvarsfulla Donationer, som ser till att organisationer som begär pengar gör det på ett ansvarsfullt sätt.

Ansvarsfulla Donationer bevakar samfundens redovisning, vart pengarna går och på vilket sätt de används. De bevakar också organisationernas marknadsföring.

- Ansvarsfulla donationer försöker städa upp fältet från sådana organisationer som säger att de samlar pengar till ett visst ändamål, men använder dem till något helt annat, säger Johansson.

Jurister har också frivilligt ställt upp för att berätta mer om hur man testamenterar egendom till välgörenhet. Ändå väcker doneringen av testamenten starka reaktioner.

- Alltid när man talar om testamenten får man en ganska vulgär reaktion som om vi vore ute efter gamla, döende tanters pengar. Det är ju förstås inte alls det som det handlar om, säger Johansson.

Amnesty uppmuntrar donatorerna att först se över hur de närmaste ska finnas med i testamentet. Det är inte meningen att arvingarna ska förbise sin släkt och sina vänner.

Diskussion om artikeln