Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

De medberoende lider i tysthet

Från 2015
Uppdaterad 15.06.2015 09:20.
Djävulsdansen - Spela upp på Arenan

Den svenska dokumentärserien Djävulsdansen handlar om alla som är anhöriga till missbrukare - de medberoende. Den skildrar hur livet nära någon med beroendeproblem ser ut och ger en inblick i vad medberoende handlar om.

Programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund, som båda har personlig erfarenhet av att leva vid sidan av någon med ett beroende, kommer i serien möta både kända och okända personer som berättar sin historia.

En miljon svenskar lever idag med någon form av beroendeproblem. Bakom varje alkoholist eller missbrukare står anhöriga som lider i det tysta, familjer med barn, sambos och makar som ofta hamnar i en medberoendeställning till den de älskar.

Sanna och Ann möter bland annat författaren Märta Tikkanen som levde tillsammans med författaren Henrik Tikkanen i många år. Hon har bland annat skrivit den världsberömda diktsviten Århundradets kärlekssaga där hon på ett hisnande sätt beskriver livet med Henrik som var djupt alkoholiserad, men också deras stora passion.

I första avsnittet möter Ann och Sanna författaren Hillevi Wahl som bland annat berättar om när hon som ung tonåring var tvungen att lämna sin missbrukande mamma.

- Jag skrev en lapp, packade en väska och tänkte nu drar jag. Det var för att rädda mig själv, och det var en av de sista gångerna jag såg henne i livet, berättar Wahl.

Vi träffar också 19-åriga Simon som konfronterar sin pappa, som varit knarkare sedan han var 13 år. Dessutom får vi höra hur beroendet har präglat både Ann och Sannas egna uppväxter och höra berättelser om hur det är att försöka bryta mönstret.

Djävulsdansen
Yle Fem söndagar kl. 20.00, seriestart 7.6.2015
3 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: SVT, 2014

Mer om ämnet på Yle Arenan