Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

Från 2015
Uppdaterad 27.07.2016 13:06.
Bärtil gör en farsdagstårta, Yle 2011
Bildtext Det är skådespelaren och teaterchefen Joachim Thibblin som döljer sig bakom Bärtildräkten.
Bild: Yle

– Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

Monica-Vikström Jokela leende.
Bildtext Monica Vikström-Jokela på Svenska Yles barnredaktion har skrivit manuset till Bärtil.
Bild: Yle

En grupp inom barnredaktionen på Svenska Yle fick år 2002 till uppgift att hitta på en efterträdare till dockproduktionen Atte. Gruppen ville denna gång satsa på skådespelare i djurdräkt, och kom fram till att ett får förknippas med sådana egenskaper som gör det till en rolig huvudkaraktär.

Vanliga frågor om Bärtil

Var kan man träffa Bärtil?

På Yle Arenan och Yle Barnens Arena hittar man Bärtil-avsnitt som sänts nyligen och BUU-klubben visar de flesta veckor ett avsnitt. På buu.yle.fi finns många spel med Bärtil och hans vänner. Det finns också flera mobilanpassade spel, till exempel Ängens bageri och Bärtilpussel.

Var kan man köpa Bärtil-dvd:n?

Den Bärtil-dvd som gavs ut 2011 är tyvärr slut. Det har kommit väldigt många förfrågningar om en ny dvd, och vi hoppas att en sådan skulle ges ut inom en rimlig framtid.

Har det skrivits böcker om Bärtil?

Det finns två bilderböcker om Bärtil: Bärtil och Glassbilen och Bärtil och tvärtom-dagen.

Vad är Hoppa på?

Bärtil och hans vänner hoppar
Bildtext Karaktärerna i Bärtil fungerade som galjonsfigurer i Hoppa på!-kampanjen.
Bild: Yle / Folkhälsan

Fåret Bärtil och hans vänner är galjonsfigurer för kampanjen Hoppa på! Kampanjen lanserades av BUU-klubben och Folkhälsan r.f. i februari 2015 och syftar till att skapa rörelseglädje hos barn.

Vem ska jag kontakta om jag har feedback då det gäller Bärtil?

Redaktören, regissören och författaren Monica Vikström-Jokela,tfn 040 8302906, monica.vikstrom-jokela@yle.fi eller producenten för BUU-klubben Suzan Aledin, suzan.aledin@yle.fi.

Därefter fick Monica Vikström-Jokela fria händer att bygga upp konceptet. Vikström-Jokela är anställd vid barnredaktionen på Svenska Yle och har skrivit manus till och regisserat många tv-produktioner under åren. Hon är dessutom författare, som bland annat skrivit böckerna om Ellen Annorlunda.

Finskt rekord i antal avsnitt

År 2003 spelades den första säsongen in. Sammanlagt spelades 253 avsnitt in under åren 2003–2014 – finskt rekord då det gäller dramaserier för barn. Förutom Monica Vikström-Jokela är det främst Anne-Charlotte Grandell som fungerat som manusförfattare. Regissörerna har framför allt varit Inez Backlund och Anneli Sjöstedt.

– Vi byggde upp Bärtil som en bilderbok för små barn: klara färger, dekoren, alltså ängen, som en stor bild där allting utspelar sig, och Benny Törnroos trygga berättarröst som går med dig in i varje scen.

Bärtil är också medvetet finlandssvensk, och via programmen har barnen blivit bekanta med otaliga sånger och sagor inom den svenskspråkiga barnkulturen i Finland.

“Får kan!”

Monica Vikström-Jokela säger att Bärtil riktar sig till “oss alla” i åldern 3–7 år. Fokustittaren är ändå fem år, och det märks på figurernas karaktärsdrag.

– Bärtil representerar oftast femåringens soliga sidor. Han njuter av att hitta på lösningar och av att känna att han klarar sig själv. Den oftast återkommande repliken hos honom är “Får kan!”.

Isa Gris står ofta för de lite jobbigare sidorna hos barnet. Hon blir lätt arg, och vill vara den som bestämmer vad hon och Bärtil ska leka och hur. Men hon är också full av fantasi. Isas och Bärtils vänskap är den starkaste röda tråden i Bärtil.

Älgen är mera vuxen. Han är den lite udda vännen som utan att uppfatta omgivningens signaler propsar på att alla ska spela de invecklade bordsspel han jämt hittar på. Han sjunger gärna gamla godingar, men blir tyvärr själv så rörd att han då börjar gråta och måste tröstas.

Nervös pudel och rappande kråka

Pudeln Pipsa är nervös, för hennes matte kräver att hon ideligen ska uppträda och glänsa på hundutställningar i stora världen. På Bärtils äng konfronteras hon med andra värderingar, till sin egen förvirring och förtjusning.

Kråk-Fia är street-smart, skränig och varmhjärtad. Hon vill alltid ha något att äta och har lite svårt att komma ihåg skillnaden mellan att låna och att knycka. Rappar gärna.

Rune Berg, diktare, är en liten igelkott med ett stort ego. Holly Gong är en glad och vimsig ekorre som bor i Bärtils lada tillsammans med Rune Berg. Hon är vän med alla. Rune Berg och Holly Gong är i motsats till de andra karaktärerna handdockor.

Dessutom har familjemedlemmar och släktingar till de olika karaktärerna förekommit, till exempel Älgens mamma Ulla från Söderkulla och Bärtils morfar Pär.

Joachim Thibblin som Bärtil

Bildtext Skådespelaren och teaterchefen Joachim Thibblin spelar Bärtil.
Bild: YLE/Göran Storfors

Figurerna i Bärtil spelas av etablerade finlandssvenska skådespelare. Joachim Thibblin spelar Bärtil och Morfar Pär. Thibblin är tidigare chef för Åbo Svenska Teater och numera chef för stadsteatern i Esbo, känd från bland annat rollen som Bertel Söderman i filmen Framom främsta linjen.

Rollerna som Isa Gris och Isas storasyster Lisen görs av Nina Hukkinen, som tidigare medverkat bland annat i i rollen som Johanna Lindhof i tv-serien Hovimäki.

Johan Aspelin spelar Älgen och Ulla från Söderkulla, Nina Granvik spelar Pudeln Pipsa, Anne-Charlotte Grandell spelar Kråk-Fia och Holly Gong och Matti Raita innehar rollen som Rune Berg.

Bärtil och Isa är ambassadörer för Säg hej o le-kompiskampanjen
Bildtext Isa Gris vill helst bestämma över Bärtil. Hon har en livlig fantasi.
Bild: YLE
Bärtil
Bildtext Kråk-Fia, här mellan Bärtil och Isa Gris, är en högljudd typ som gillar att rappa.
Bild: YLE / Jyrki Valkama
En sagofigur klädd till älg.
Bildtext Älgen blir lätt rörd när han sjunger. Han talar en “myki vaker” Sibbodialekt.
Bärtil
Bildtext Pudeln Pipsa är hårt pressad av sin ambitiösa matte. På ängen hittar hon vänner med andra värderingar, bland annat Älgen, Bärtil, Isa Gris, Kråk-Fia, en igelkott vid namn Rune Berg och ekorren Holly Gong.
Bild: YLE / Jyrki Valkama
Bärtil
Bildtext Den första säsongen av Bärtil spelades in 2003.
Bild: YLE / Jyrki Valkama
älgen
Bildtext Bärtil ska vara som en bilderbok för små barn, med klara färger och ängen som en bild där allting utspelar sig. Här är Bärtil med Älgen.
Fåret Bärtil och Ullis
Bildtext Man kan titta på Bärtil på Yle Barnens Arena.