Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Kommunerna måste axla ansvaret”

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 13:04.
Uutisvideot: Kristina Wikberg om kommunernas situation - Spela upp på Arenan

Den nya regeringen har beslutet att minska på kommunernas uppgifter med en miljard euro. Man kommer också att ge kommunerna större frihet att besluta om en rad tjänster som bibliotek, kultur och fritt bildningsarbete.

Enligt Kristina Wikberg, direktör för Kommunförbundets svenska enhet, är skrivningarna i regeringsprogrammet ett steg i rätt riktning.

- Jag tror att vi behöver mer flexibilitet. Det nuvarande systemet där man i detalj bestämmer allting som kommunerna ska göra är inte bra.

Har kommunerna kapacitet att axla ansvaret för områden som fritt bildningsarbete, museer och bibliotek, utan statligt ingripande?

Är det viktigast att ge de äldre en värdig ålderdom, är det biblioteksväsendet eller de små eleverna i skolklasserna?

Det är en bra fråga. Men också en svår fråga på lång sikt när vi tittar på tjänster som ungdomsverksamhet och bibliotek. Hur ska det gå med dessa i ekonomiskt svåra tider? Om man ger fullständigt fria händer kommer slutresultatet att se olika ut beroende på kommun.
Meningen är ju att kunna välja och överväga vad som är det allra viktigaste. Är det viktigast att ge de äldre en värdig ålderdom, är det biblioteksväsendet eller de små eleverna i skolklasserna? Därför har vi direktvalda kommunala beslutsfattare: För att avgöra vad som är den viktigaste värderingen.

Regeringen vill också luckra upp behörighetskraven för kommunalt anställda. Vad tänker du om det?

Egentligen är det ganska bra. Vi har väldigt strikta behörighetskrav idag och det sätter stop för en fiffig och flexibel organisation. Inom vården finns det till exempel flera uppgifter som man kunde ge över till vårdpersonalen som läkarkåren nödvändigtvis behöver sköta ensam.

Regeringen vill också tumma på uppsägningsskyddet för kommunanställda vid kommunsammanslagningar. I dagens läge har uppsägningsskyddet gällt i fem år efter en sammanslagning. Vad tänker du om det?

Kommunerna har länge ropat efter det här ansvaret, nu återstår det att se hur det går i praktiken.

De facto har uppsägningsskyddet i många fall gällt längre en fem år, eftersom sammanslagna kommuner alltid på nytt börjar med sina fem år. Nu har man hamnat i en rätt så oskälig situation där allt stannar upp för den här sakens skull. Å andra sidan är det viktigt att det finns en trygghet hos personalen och att man vet att man kan gå in i förändringar med en bibehållen situation. Att man tillsammans med personalen skapar en förändringsmedvetenhet och ny kultur.

Hittills har vi haft en situation där staten detaljstyrt allting, trots att kommunerna i sig är självständiga autonoma enheter. Nu kommer vi in i en situation där man ger större friheter, men också större makt och politiskt ansvar beroende på vem som styr och ställer.

Kommer kommunerna att axla det ansvar som följer med friheten?

Kommunerna måste axla det här ansvaret. Kommunerna har länge ropat efter det här ansvaret, nu återstår det att se hur det går i praktiken.

I veckans Obs debatt debatterade riksdagsledamöterna Sari Multala (Saml) och Silvia Modig (VF) samt forskningschef Ilkka Haavisto (EVA) och regionchef Rune Takamaa (JHL) sparkravet på kommunerna. Du kan se programmet i sin helhet på Yle Arenan!

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan