Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Jari Sillanpää: Jag visste att något märkvärdigt skulle hända i mitt liv

Från 2015
Uppdaterad 04.06.2015 10:11.
jari sillanpää
Bildtext Jari Sillanpää.
Bild: Yle/Parad Media

Jubilaren Jari Sillanpää påstår kaxigt och med glimten i ögat att han är bäst av alla artister och har varit det i tjugo år. Men självsäkerheten infann sig först senare i livet.

Han är född i Ludvika, Sverige, och inledde sin musikaliska bana som sjungande bartender på Silja Line i början av 90-talet. Publikreaktionerna på båtarna gjorde att han vågade börja tro på en sångkarriär. I juli 1994 kröntes han till tangoprins på Tangomarkkinat och 1995 till tangokung. Hans första skiva Jari Sillanpää med låten Satulinna sålde 273 000 exemplar och är fortfarande Finlands mest sålda genom tiderna.

Men om vi backar lite…

– Allt började på 70-talet med barnstjärnan Anita Hägerland. Jag fick se en bild av henne i ett magasin där hon satt i en hög av beundrarbrev. Wow, tänkte jag, där vill jag också sitta! Sen nästa storhet i mitt liv var ABBA. På ett skivomslag sitter de i en limousin och dricker champagne. Gud vad lyxigt!

Barndomen i Sverige

Jari Sillanpääs uppväxt var emellanåt tung. Han blev mobbad under hela skolåldern och nu i efterhand funderar han om inte dagdrömmarna om ABBA-glamouren var ett sätt att fly verkligheten.

– ABBA satt i en lyxbubbla där ingen kommer åt dem. Som en mobbad kille med dåligt självförtroende ville jag också bli beundrad och få kärlek utan att någon kunde skada mig.

Drömslott och genombrott

Efter succén som tangoprins år 1994 kontaktade han Jukka Kuoppamäki som skrivit låtar åt Katri Helena. Han skrev en hitlåt som passade just Jari Sillanpääs röst. Satulinna satte omedelbart igång Sillanpää-febern i Finland.

– Men på den tiden var jag livrädd. Jag tänkte att nu gäller det, folk gillar mig och jag vill göra stor karriär. Det handlar om att göra allt rätt och vara perfekt. Jag var på helspänn.

Ganska snabbt märkte Sillanpää att artisteriet är ett jobb och att idoler är människor och inga gudar.

– Drivkraften idag är att sjunga och förmedla känslor genom musiken. Det älskar jag.

Jari erkänner att han ändrats en hel del under sina 20 år som estradstjärna.

– Förut kunde jag inte be om hjälp. Klädval, låtval, allt bestämde jag själv för att ha kontroll. Idag är jag bara tacksam då andra kommer med idéer.

Sommarplaner

– Det blir ingen semester för mig i sommar och jag är helt nöjd med det. Jag har fullspäckat med spelningar.

Jari Sillanpää firar sitt ”20-år på topp”-jubileum med en massiv Finlandsturné och i augusti firar han sitt 50-års kalas med en jubileumskonsert på Olympiastadion. Under våren och sommaren har han runt 60 uppträdanden.

– När det kommer till att planera framträdanden är jag barnslig. Första reaktionen är alltid: "Nej jag vill inte, jag har jobbat tillräckligt i mitt liv och nu förtjänar jag att bara lyxa till det!" Sedan svänger mina tankar plötsligt och jag njuter av att jobba hårt och vara sysselsatt.

På sin 50-års konsert ville han ursprungligen göra världsrekord med att bjuda publiken på världens största födelsedagskaka för ca 20.000 personer. Det visade sig vara omöjligt att baka en så stor kaka i Finland på grund av livsmedelsverkets regler. Kaffe och tårta blir det i alla fall för det tycker Jari hör till en ordentlig fest.

Är det stressigt att vara megastjärna?

– Idag vet jag att jag är bäst och har varit det i 20 år!

Jari skrattar åt sin kaxighet och konstaterar att han kan luta sig tillbaka och lugna ner sig nu när han närmar sig 50.

Text: Katja Turpeinen

Efter Nio om sommar och semester, torsdagen den 4 juni 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan