Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varmt mottagande för Soini i Tallinn

Från 2015
Uppdaterad 03.06.2015 21:07.
Timo Soini och Keit Pentus-Rosimannus
Bild: Risto Vuorinen

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) besökte Estland i dag. Efter gårdagens något besynnerliga och korta besök i Sverige har Soini haft ett lättare dygn i Tallinn.

Timo Soini må vara kontroversiell i Sverige där han mottogs mycket svalt i går men i Estland är den utrikespolitiska ledningen glad att han inte är Erkki Tuomioja.

Och det är tydligt att Soini trivdes i sin nya roll i dag som Finlands officiella talesman.

Det korta besöket i Sverige i går ville han inte kommentera mer än kort.

- Jag var mycket välkommen i Sverige, men vi hade en mycket sträng tidtabell. Indiens president var på statsbesök där men jag hann ändå diskutera med Margot Wallström i en och en halv timme. Vi har inga problem med Sverigerelationerna.

Soini respekterad i Estland

Estlands utrikesminister Keit Pentus-Rosimannus hamnade genast i Soinis skugga.

Som individer är det varandras motsatser. Pentus-Rosimannus är den politiska broilern som på estniskt manér vill att det ska synas att hon hör till eliten.

Soini är Soini och det betyder att en stor del av esterna sympatiserar med honom och hans åsikter.

På ett politiskt plan är det också klart att den nya finska regeringen uppfyller många av Estlands drömmar. Åtminstone när det gäller Nato och migrationsfrågor.

Solidariteten kan visas på plats kring Medelhavet

- Naturligtvis måste vi hjälpa, EU måste hålla ihop, och vi måste visa solidaritet med andra länder i unionen, sade Pentus-Rosimannus. Vi måste hjälpa på ett konkret sätt.

Med konkret menar Estland på plats kring Medelhavet, inte genom att ta emot asylsökanden. När Pentus-Rosimannus talade om solidaritet betonade han andra EU-länder, inte solidaritet med flyktingarna från Afrika och Mellanöstern.

Enligt Soini är det här ett område där Finland och Estland ska samarbeta.

- Vi har väldigt lika syn på flyktingfrågorna. Besluten ska tas av de enskilda medlemsländerna, inte kan EU fördela flyktingarna. Kvoterna som Estland och Finland har fått är helt för höga, men det viktiga är att det är vi själva som beslutar.

Estland hör till EUs mest restriktiva länder i immigrationsfrågor och ett närmare samarbete med Finland ses bara som något positivt.

- Inte är det någon idé att flyga in en massa människor till våra länder här, påpekade Soini.

Nato kommenterades knappt alls

Också när det gäller samarbetet inom utrikes- och säkerhetspolitiken ser Estland positivt på Finlands nya regering. Estland hoppas att Finland ska ansöka om Natomedlemskap, trots att Pentus-Rosimannus inte sade det rakt ut i dag.

Men där var det tydligt att Soini ville ge en tydlig signal till esterna att de inte ska vänta sig för mycket.

- I Finland eftersträvar vi kontinuitet i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Räkna inte med några dramatiska linjeförändringar från den här regeringen.