Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Posten ska stänga terminal och postkontor

Från 2015
Uppdaterad 04.06.2015 19:23.
En kund drar på dörren till posten i Ekenäs som är stängd på grund av strejk.
Bildtext Många kunder drog på Ekenäspostens dörr i onsdags. Men det var stängt "på grund av protest av personalen".
Bild: Yle/Tove Virta

Posten planerar stänga sin terminal i Karis där drygt 20 personer jobbar. Sammanlagt kan sex terminaler i hela landet avslutas och upp till 50 personer kan få gå.

De andra terminalerna som kan komma att stänga finns i Forssa, Keminmaa, Kotka, Nyslott och Ylivieska.

Terminalerna ska stängas samtidigt som posten vill ändra cirka 80 postkontor till ombudsposter vilket leder till att upp till 400 personers jobb är i fara.

Terminaler ska slås ihop

I postens pressmeddelande säger Anu Punola, som är chef på posten, att det nuvarande nätverket i dagens läge är tätt med tanke på fraktmängderna. För att effektivera ska man istället slå ihop verksamhet med närliggande terminaler och utdelningsställen.

Men då det gäller Karis är det ändå långt till närmaste terminal eftersom den finns i Helsingfors. Karisterminalen betjänar också ett stort område, allt från Lojo och Saukkola till Hangö.

Eftersom det handlar om kommuner där det bor mycket människor hanteras stora mängder post i Karis.

Där arbetar 22 personer och arbetet sköts av en underleverantör. Terminalen i Karis är belägen i Bäljars i närheten av rondellen vid omfartsvägen.

Samarbetsförhandlingar ska inledas 10 juni och ett par månader senare borde det vara klart hur det går för terminalen och personalen. Förändringen ska genomföras i höst.

Strejk stängde postkontoren

- Jag skulle ju hämta ett paket, nu får jag fara hem med oförrättat ärende, säger en dam som drar i dörren på posten i Ekenäs. Det är många som gör som hon och de läser sedan lappen på dörren där det står "butiken är tillfälligt stängd på grund av en protest av personalen".

Postkontoren, som posten själv kallar butiker, var under onsdagen stängda på grund av strejk. Orsaken var samarbetsförhandlingarna mellan posten och Arbetstagarorgansiationen, Finlands Post- och logistikunion PAU, som inte gav väntat resultat.

Det finns idag 800 serviceställen och 476 paketautomater som sköter posttjänster, de höll öppet trots strejken och postens övriga verksamhet fungerade normalt. De anställda som strejkat återgår till sitt jobb imorgon.

Posten har för tillfället 98 egna butiker, men planerar att lägga ner över 80 stycken av dem. Istället ska postkontoren omvandlas till ombudsposter. Butiker och kiosker ska alltså istället sköta postens verksamhet.

Posten var stängd på grund av strejk, en lapp fanns på dörren (3.6)
Bildtext Så här såg det ut på Ekenäspostens dörr på onsdagen.
Bild: Yle/Tove Virta

I Västnyland finns det postkontor numera endast i Ekenäs och i Lojo. På alla övriga platser sköter en ombudspost verksamheten.

Närmare 400 personers jobb är hotade i och med stängingen av postkontoren. Arbetstagarorgansiationen PAU påpekar att en stor del av dem som jobbar i postkontoren är över 50-åriga kvinnor som jobbat hela sitt liv på posten.

Från fackets sida talar man också om att posten nu påbörjat en slutlig nedkörning av de traditionella postkontoren.

Kampanj för att rädda kunskap

PAU har drivit en aktiv kampanj för att bibehålla postkontoren och yrkeskunskapen. För ett par veckor sedan inledde PAU kampanjen "Pelastetaan sinun postisi", det vill säga "Vi räddar din post".

Bland annat har pensionerade postarbetare delat ut broschyrer, PAU tryckte upp 20 000 stycken.

PAU inledde kampanj för att rädda posten och har tryckt broschyrer som delas ut.
Bildtext PAU inledde en kampanj för att rädda posten och tryckte broschyrer.
Bild: Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry

- Nu skulle det vara bra att få hålla kontoret kvar med alla de tjänster som finns, säger damen som drog i dörren utanför posten i Ekenäs.

Hon är tidigare anställd på posten.

- De anställda på en ombudspost vet kanske mer om mjölk och kött, säger hon.

Det statsägda aktiebolaget Posti sade ifjol upp flest av alla i Finland då 1132 arbetstagare fick gå. En del av dem har ändå återvänt.

Samtidigt som posten drar in på sin tjänster så påpekar PAU att posten förra året transporterade rekordmånga paket, 32,6 miljoner. De övriga försändelsernas antal var 2,5 miljarder.

Men posten själv pekar på att de traditionella försändelserna minskat kraftigt de senaste åren på grund av den elektroniska kommunikationen.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan