Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Mobilens roll i trafikolyckor utreds för dåligt"

Från 2015
Uppdaterad 04.06.2015 07:43.
Det är olagligt att använda mobiltelefon och köra bil samtidigt.
Bildtext Körning och mobiltelefoni är inte att rekommendera. Det är olagligt.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Så mycket som var tredje trafikolycka kan bero på mobiltelefonen, visar siffror från internationella studier. Den finländska olycksstatistiken visar något helt annat, men det kan bero på att olyckorna utreds fel.

Den nya fenomenet kallas distraktion, den störning i koncentrationen som en förare kan utsättas för. Mobilen har seglat upp som den största enskilda orsaken.

Det kan handla om vanliga samtal, men allt oftare handlar det om sociala medier som hanteras via smarttelefonen

- Det här är ett av de nyaste problemen i trafiken i dag. Det som man internationellt kallar för distraktionsfenomenet har mycket snabbt vuxit till det fjärde största problemet i trafiken, säger Pasi Anteroinen, organisationschef på Trafikskyddet.

Mobilen bakom var tredje olycka?

Traditionellt sett har det funnits tre mycket allvarliga problem i trafiken; överhastighet, slarv med bilbältet och rattonykterhet. Men nu väntas alltså mobilen segla upp och delta i kampen om de tre största problemen.

Så här är läget åtminstone internationellt sett, enligt Pasi Anteroinen som berättar att distraktion kan ligga bakom så mycket som var tredje trafikolycka.

"Forskningen hänger inte med"

Lena von Knorring är planerare på trafikskyddet. Enligt henne går utvecklingen så snabbt att forskningen inte riktigt hänger med.

- Visst undersöker man det här och försöker följa med utvecklingen. Men det här problemet växer ju så snabbt och blir bara större och större. Det handlar ju om helt nya möjligheter med telefonerna, sådana som inte fanns för fem år sedan. Till exempel de sociala medierna, säger Lena von Knorring,

Pekskärmar inte bra

Ett problem som, enligt Pasi Anteroinen, inte beaktats tillräckligt mycket är att smarttelefonernas pekskärmar kräver mycket mer av den som skriver jämfört med telefoner med traditionell knappsats.

Den finländska statistiken för åren 2009-2013 talar för att mobilen var inblandad i 25 dödsolyckor - i snitt blir det fem per år eller knappt två procent av totala antalet dödsolyckor. Siffrorna för 2014 saknas än.

Efterlyser bättre utredningar

Pasi Anteroinen menar att olycksundersökningarna kan bli bättre.

- I Finland har vi en del av förbättra. Har vi verkligen fått ögonen på det här fenomenet?

Gör sitt bästa

Kalle Parkkari, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikförsäkringscentralen, säger å sin sida att man gör sitt bästa men att man inte alltid lyckas reda ut vilken roll mobiltelefonen kan ha haft.

- Vi använder oss av teknisk utredning i bilen och så hör vi vittnen. Men tyvärr klarnar bilden inte alltid helt så att vi med säkerhet kan säga om mobiltelefonen har spelat någon roll eller inte.

Mobilen bakom upp till var tredje olycka

1:39

På Trafikskyddet tror man inte på stora kampanjskyltar längs vägarna eftersom de ytterligare skulle orsaka distraktion hos bilförarna. Däremot har Trafikskyddet gjort en kampanjfilm som heter "När du kör - kör".