Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blazer nygammalt namn i Fifa-skandalen

Från 2015
Uppdaterad 04.06.2015 10:13.
Fifa-chefen Sepp Blatter till höger och Chuck Blazer till vänster
Bildtext Chuck Blazer t.v tillsammans med FIFA:s tidigare ordförande Sepp Blatter som avgick på tisdagen.
Bild: EPA/PATRICK B. KRAEMER

Mutskandalen kring det internationella fotbollsförbundet Fifa växer. En av det Internationella Fotbollsförbundets Fifas tidigare högsta ledare, amerikanen Chuck Blazer, har erkänt att han och andra i Fifas exekutivkommitté tog emot mutor i samband med valet av värdland för fotbolls-VM i Frankrike 1998 och i Sydafrika 2010.

Uppgifterna avslöjades efter att myndigheterna offentliggjorde en utskrift av ett förhör år 2013 i USA där Blazer erkänner sig vara skyldig till tio åtal.

Tidigare på onsdagen hade det sydafrikanska fotbollsförbundet nekat till anklagelserna om att landet mutat sig fram till en VM-turnering i världens populäraste sport.

Chuck Blazer var generalsekreterare för CONCACAF, fotbollsförbundet för central- och Nordamerika samt Karibien mellan åren 1990 och 2011.

Blazer erkänner att han olagligt flyttat pengar mellan USA och olika platser i Karibien för att dölja spåren av mutor. Blazer medger också att han tagit emot mutor i utbyte mot att säkra sändningsrättigheterna till CONCACAF-turneringen Gold Cup.

Hemliga inspelningar

I utbyte mot strafflindring för egen del har Blazer bland annat gjort hemliga inspelningar för den amerikanska federala polisen FBI:s räkning av samtal med andra misstänkta i Fifas toppskikt.

Beskrivande är att åklagare under förhöret med Blazer betecknar Fifa som ett RICO-företag. Bokstavskombinationen RICO (Racketeering Influenced Corrupt Organization) - brukar dyka upp vid rättegångar mot organiserade brottssyndikat.

Förutom mutbrotten har Glazer också problem med myndigheterna i sitt hemland USA på grund av obetalda skatter mellan åren 2005 och 2010.

Fifa ska ha stått för notan för många av Chuck Blazers utgifter. Bland annat betalade förbundet hyran för hans lägenhet i Trump Tower i New York. Hyran sägs ha legat på 18 000 dollar i månaden.

Diskussion om artikeln