Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fåglarna häckar tidigare än förr

Från 2015
Uppdaterad 04.06.2015 13:33.

Den globala uppvärmningen har många konsekvenser. Vill man försöka hitta någon ljusglimt i eländet är det att fåglarna häckar allt tidigare. Det betyder att fågelungarna har mer tid på sig att växa sig starka.

Våren har varit kall, det har knappast undgått någon. Men man ska inte låta sig luras. Trenden är nämligen den att fåglarna numera inleder sin häckning någon vecka tidigare än förr.

- Det beror på de milda vintrarna och tidig vår med tidig islossning och snösmältning. Det gör att så kallade väderflyttare som sångsvanen som ruvar här bakom oss, svanar överhuvudtaget, gäss och andra som kommer med väderleken har kunnat inleda sin häckning betydligt tidigare, säger biolog Hans Hästbacka.

I Metviken i Vasa har ett par sångsvanar redan trivts en längre tid. Svanarna blir allt vanare med människor. Deras bo i Metviken ligger inte många meter från stranden.

Häckande sångsvanar i Metviken.
Bildtext Svanar i Metviken

Är det då enbart positivt att ungarna kläcks tidigare?

- Jo, det har visat sig att de som kläcker tidigt får flest ungar på vingarna och de livskraftigaste ungarna. Så det är en stor fördel för fåglarna att kläcka tidigt, säger Hästbacka.

Men kölden påverkar givetvis ändå. För ungarna kan det bli problem om de kläcks när det är kallt.

- Till exempel våra övervintrande mesar. Är det för kallt överger de sina ungar. Det gjorde många föräldrapar bland småfåglarna i fjol.

Fåglarna överger Finland

Många flyttfåglar har också valt att stanna i Baltikum i stället för att ta sig upp till Finland. Varför komma hit till kölden? Så här få flyttfåglar har det inte varit i Finland på 40 år.

Det betyder att fågelbeståndet i Finland minskar, åtminstone tillfälligt.

- Det är ju tråkigt om vi får fågelfattigare marker, säger Hästbacka.

Kan det här bli permanent, att vissa fåglar inte längre kommer till Finland?

- Trenden är den att vi får mycket regn och blåst under våren och försommaren. Får vi många såna efter varandra kommer vi att få ett mindre bestånd med häckande fåglar, säger Hästbacka.

Läs också:Det kalla vädret påverkar också flyttfåglarna