Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Många fotbollsintresserade spelar fotbollsspel

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2016 11:17.
En pojke spelar FIFA 15 på datorn.
Bildtext Eelis Heinonen funderar på vad han skall göra i spelet.
Bild: Yle/Oskar Heinonen

FIFA 15 är ett fotbollsspel gjort av EA Kanada och publicerat av EA Sports. Spelet släpptes i september 2014. FIFA 15 är det mest populära fotbollsspelet i världen.

FIFA 15 ultimate team (FUT) är det mest populära spelläget i FIFA. FUT har funnits i spelet ända sen Fifa 09. Det går ut på att spelaren ska göra sitt drömlag i FIFA. Förutom att spela på konsol kan spelaren också sköta sina affärer på dator och telefon.

- Jag tycker att FIFA 15 är ett bra spel. Det är roligt att spela och man vill alltid fortsätta. Jag tycker om FIFA för jag spelar fotboll och följer med fotboll. Det bästa med FIFA är ultimate team, säger Eelis Heinonen som är 17 år och har spelat FIFA i 4 år.
11330481_559726627500887_1736244017_n

Värdet på spelarna

Man kan både köpa och sälja spelare på ”transfer market”. Det finns också olika slags spelare: brons, silver eller guld och de har olika värden. Spelarnas värde baseras på hur bra de är på riktigt. T.ex. Wayne Rooney har ett värde på 86.

Specialkort

Det finns också olika specialkort. De här korten kan köpas och hittas i paket.

Team of the week = veckans lag
Team of the year = årets lag
Man of the match = matchens spelare
Team of the season = säsongens lag

Om Rooney har spelat bra på riktigt kan han få ett specialkort för den veckan.

Till FIFA 14 Ultimate team tillsattes legendkort. Det här är spelare som varit bra men slutat spela för en tid sedan.

Användning av mynt

Ett annat sätt att få spelare är att öppna paket. Det finns olika slags paket som brons, silver och guld. I bronspaket får man mest bronsobjekt, i silver mest silver osv. Man kan köpa paket eller spelare med mynt.

Man får mynt genom att spela matcher med sitt lag eller genom att förhandla kort på ”transfer marketen”.

Andra spellägen i FIFA

I FIFA 15 finns det många olika spellägen. T.ex. Pro clubs där man spelar online med sina kompisar. Varje spelare har en ”pro” som man själv har editerat.

Det finns också Online säsong där man för varje match väljer ett nytt lag man spelar med. Det finns 10 divisioner och målet är att vinna division 1.

Head to Head är ett spelläge där man spelar mot datorn eller mot sin kompis. Då kan man välja vilket lag som helst av de flesta ligorna i världen.

Trots att FIFA 15 är ett utvecklat och genomtänkt spel tycker Eelis Heinonen att FIFA 13 har fungerat bättre. Det fanns färre spelare då och då fungerade tekniken utan problem.

Oskar Heinonen och Sami Stenbäck, Lovisanejdens högstadium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Foto: Oskar Heinonen