Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Konfliktkalas på Hangö teaterträff

Från 2015
Uppdaterad 10.06.2015 16:14.
Fanny Enberg, Antonia Ringbom och Nils Poletti på Hangö teateträff 2015.
Bildtext Fanny Enberg, Antonia Ringbom och Nils Poletti på Hangö teateträff 2015.
Bild: Yle / Malin Valtonen

Den 24:e teaterträffen i Hangö har temat Konfliktkalas. Namnet består av två ord och teman som sällan förknippas med varandra, men kulturen fokuserar oftast just på konflikter.

- Nästan all teater, film och litteratur innehåller konflikter. Det är just det som skapar spänningen, säger Antonia Ringbom, en av festivalens grundare.

antonia ringbom
Bildtext Antonia Ringbom bor i Korpo i skärgården.
Bild: Privat

Det kan handla om inflammerade familjeförhållanden, generationsskillnader eller konflikter med samhället.

- När vi planerade festivalen funderade vi på teaterns roll och hur den kan användas för att belysa och bearbeta konflikter, säger Ringbom.

Det är utmanande att välja ut någon enstaka föreställning. I Hangö visas 40 pjäser eller annat innehåll.

Vi är väldigt populära trots att vi inte betalar ersättningar.

- Redan i dag har vi flera spännande saker. Mest nyfiken är jag på pjäsen Nästa andetag som spelas i Haga park. Den har ett ekologiskt tema.

På dagen visas också barnpjäser. På eftermiddagen och kvällen bjuds den vuxna publiken på annat. Ringbom nämner Hamlet sade det vackrare.

- Den är en mycket stark pjäs som riktas till alla utom barn. På lördag visar vi Dark side of the mime. Den är rätt tuff. Och så har vi Efterfesten och Batman bor inte här längre.

Satirisk machoshow

På torsdag kväll visas teater från Sverige. Frasse och Mats - The Real Mens show av Turteatern och Ruby Rose. Showen kör i gång kl. 21 på Pub Grönan.

På föreställningen Frasse och Mats innehåller en hel del testosteron, men den spelas av kvinnor. Pjäsen vill föra en diskussion om identitetspolitiken.

- Vi är ute efter att angripa en patriarkal struktur på ett roligt sätt. Vi vill inte göra det på ett klassiskt fördömande sätt där ni är dumma för att ni tänker på ett annat sätt än vad vi gör, säger Nils Poletti, konstnärlig ledare för Turteatern.

På krogshowen får publiken också lära sig en del raggningstips och annat stereotypiskt manligt. De handlar om en satir på manligheten.

- Det är bilar, sprit och nordisk historia. Vi vill göra feministisk scenkonst utan att skrika åt män att de är elaka. säger Poletti.

Hangö teaterträff
Bildtext Jopona parkerade utanför teatertält ifjol.
Bild: Hangö teaterträff/Niklas Ekman

Rå humor i Finland

The Real Mens show är en svensk pjäs, men Poletti tror inte att den finländska publiken har svårt att ta till sig humorn.

- Jag uppfattar att publiken här har en lite råare humor och det passar oss perfekt, skrattar Poletti.

Populär trots inga arvoden

Nästa år firar Hangö teaterträff kvartssekel. Festivalen har länge varit en av höjdpunkterna för teaterfolk i Finland.

- Vi har människor och grupper i kö som vill komma hit, men tyvärr kan alla inte delta. Vi är väldigt populära trots att vi inte betalar ersättningar, säger Ringbom.

Hela programmet hittas på Hangö teaterträffs webbplats.

Kan man tävla i hörspel?
I´m the king of the world - hur låter Din drömreplik?

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan