Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Räddningsverket: Paraply skyddar mot måsattacker

Från 2015
Bild: Arja Lento/ Yle

Helsingfors räddningsverk har under de senaste dagarna fått många anmälningar om aggressiva måsar. Lämna häckande fåglar i fred eller skydda dig under ett uppfällt paraply, är räddningsverkets tips.

Måsungarna har kläckts och börjar vid den här tiden lämna boet. Räddningsverket har fått många anmälningar om aggressiva måsar på gator och gårdar.

- Många måsar kan bli aggressiva när de skyddar sina ungar och bon, säger överbrandman Vesa Nurminen som har ansvar för djurräddningsuppdrag.

Räddningsverket uppmanar folk att låta häckande måsar vara i fred och byta rutt så att fåglarna inte störs. Man kan skydda sig mot en attackerande mås genom att sträcka upp händerna rakt ovanför huvudet och vifta.

Har man aggressiva måsar på gården kan man skydda sig genom att använda ett paraply eller byta rutt.

Måsunge
Bildtext Ungarna lämnar boet av naturliga orsaker. Ibland kan de stuka en fot i fallet och börja halta, men oftast repar de sig av sig själva pch behöver inte hjälp av människan.
Bild: Helsingfors räddningsverk

Flyger om 2-3 veckor

Många har också oroat sig för måsungar som fallit ur boet. Räddningsverket uppmanar oroliga invånare att inte ingripa trots att situationen verkar alarmerande.

- Måsmamman tar hand om ungen i alla situationer. Efter 2-3 veckor är måsarna flygdugliga och utvidgar sitt revir, säger Nurminen.

Ungarna lämnar boet av naturliga orsaker. Ibland kan de stuka en fot i fallet och börja halta, men oftast repar de sig av sig självs och behöver inte hjälp av människan.

Också vitkindade gäss, kråkor och skator skyddar sina ungar och bon.