Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Olycklig soprankärlek

Från 2015
Uppdaterad 04.06.2015 20:33.
Emmylou Harris
Bildtext Emmylou Harris som har gått den långa vägen i sin countrykarriär.
Bild: EPA/Britta Pedersen 2008

Countrymusiken är fylld av olycklig kärlek som för det mesta bara har funnits i textförfattarens huvud men för en del artister också i verkligheten. För Emmylou Harris betydde det att hennes stora kärlek i livet dog en allför tidig död.

Den 9 januari kommer hon att motta det prestigefylla Polar Music Prize som varje år delas ut i Konserthuset i Stockholm av Kung Carl Gustav och summan är en miljon kronor. Priset är instiftat av framlidne Abba managern Stikkan Andersson. Den andra prismottagaren är den döva slagverkaren Evelyn Glennie.

Emmylou och Gram = sant

Det går helt enkelt inte att låta bli att skriva om Emmylou Harris utan att också nämna Gram Parsons, som tog henne med på sina första soloskivor, för att kort efter inspelningarna gå en alltför tidig död till mötes på grund av sprit- och narkotikamissbruk. Harris beslöt sig för att fortsätta som soloartist.

Under årens lopp har hon blivit överöst med Grammy-statyetter och utmärkelser och hon har också blivit invald i The Country Hall of Fame. Hon har samarbetat med artister som Bob Dylan (Desire skivan), Roy Orbison, George Jones, Willie Nelson, Neil Young, Dolly Parton, Linda Ronstadt, Mark Kopfler och Rodney Crowell som hon senast har turnerat tillsammans med.

Vågade förnya sig

Harris var etablerad inom countrytoppen men i början av 90-talet upptäckte hon att skivorna plötsligt inte sålde så bra längre. Det fanns nya kvinnor inom genren som drog musikstilen mer mot pop och rock än tidigare. Harris blev tvungen att fatta det hårdaste beslutet i sin karriär: att fortsätta vara en traditionell countryartist som finns någonstans i mitten av allt, eller att ta en stor risk och försöka sätta en ny kurs på karriären med risk för att bli helt övergiven och bortglömd.

Hon valde det senare i och med att hon valde Daniel Lanois som producent för skivan Wrecking ball som utkom 1995. Han var mannen som var med och satte ny kurs på U2:s karriär och nu tog han sig an Harris. Draget lyckades och hennes 18:de album blev en kritikersuccé.

Ärr på rösten

År 1980 arrangerades en gigantisk countrygala i Scandinavium i Göteborg. Där medverkade bland andra Bobby Bare, Commander Cody & The Lost Planet Airmen, Don Everly, Joe Sun och naturligtvis Emmylou Harris. Hon uppträdde då med gräddan av countrymusiker som gick under namnet The Hot Band.

Jag gjorde en del intervjuer med artisterna men mest tagen blev jag av Emmylou Harris framträdande och röst då jag upplevde den livs levande. I hennes klara sopran finns något som fortfarande låter som ett öppet sår då hon sjunger. Är det den eviga saknaden efter Gram Parsons som man ännu kan höra? Och jo, det är om henne och Gram som First Aid Kit sjunger i låten Emmylou.

Fokus på Emmylou Harris i Radio Vega torsdag 4/6 kl 18.03 och repris onsdag 10/6 kl 13.03