Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Osama bin Laden – myten om hans död

Från 2015
Osama bin Laden talar på video kort innan han dödades
Bildtext Osama bin Laden på en video som hittades i hans hus i Abbottabad
Bild: Epa/Department of Defance

För fyra år sedan dödade amerikanska elitsoldater Osama bin Laden i Pakistan. Strax efter räden berättade president Obama hur det hade gått till. Nu hävdar den legendariske journalisten Seymour M. Hersh att allt som berättades är lögn. Det här är lördagsgodis för alla konspirationsteoretiker.

I skydd av nattens mörker den 2 maj 2011 inledde USA en operation att ta livet av terroristledaren Osama bin Laden. Amerikanska elitsoldater ur US Navy Seals tog sig med helikoptrar in på gården till ett stort byggnadskomplex i staden Abbottabad i Pakistan. Några minuter senare var Al Qaidaledaren Osama bin Laden död.

Vad var det som hände? Hur visste USA att bin Laden fanns i huset i Abbottabad? Hur kunde amerikanerna med sin Black Hawk helikoptrar flyga från Afganistan in i pakistanskt luftrum utan att stöta på motstånd? Vilket var händelseförloppet under attacken? Vad hände med bin Ladens döda kropp? Hittills har det bara funnits en version av operationen. Nu finns det en annan version.

Obama-administrationen har presenterat sin förklaring (eller egentligen flera, eftersom berättelsen ändrades vartefter) och den undersökande journalisten Seymour M. Hersh har en annan. I en artikel The Killing of Osama bin Laden, som publicerades i maj i London Review of Books, ger Hersh en helt annan version av bakgrunden, händelseförloppet och efterspelet än den officiella amerikanska versionen.

Seymour M. Hersh, 78, är en legendarisk grävande journalist. Det var han som under Vietnamkriget avslöjade massakern i byn My Lai 1968 där amerikanska soldater dödade hundratals obeväpnade civila.

Pulitzerprisvinnaren Hersh avslöjade också de amerikanska soldaternas tortyr av fångar i Abu Ghraib-fängelset i Irak. Under de senaste åren har han ändå mötts med stor skepsis inom den amerikanska journalistkåren. Det gäller också artikeln om Osama bin Ladens död.

Vita husets berättelse

Natten till den 2 maj flög två specialutrustade Black Hawk helikoptrar från Afganistan över gränsen till Pakistan. Målet var Abbottabad som ligger 192 km från gränsen. USA hade lyckats via egen spaning lokalisera Osama bin Laden till en jättebyggnad med höga murar omkring huset. Enligt Vita huset hade Pakistan inte informerats om räden.

Pakistansk arméjeep passerar Osama bin Ladens hus dagen efter att han dödades
Bildtext Osama bin Ladens hus i Abbottabad
Bild: EPA/MD NADEEM

I helipkoptrarna fanns 23 elitsoldater ur US Navy Seal Team 6, en tolk och en spårhund. När soldaterna rusade in i huset möttes de av motstånd. Osama bin Laden var i sitt sovrum i tredje våningen där han sköts. Enligt amerikanska uppgifter dog fem personer: bin Laden, hans son, två av bin Ladens kurirer/livvakter och dessutom en fru till en av de två männen.

Det hela var över på några minuter, men eftersom den andra helikoptern hade skadats vid landningen tog det upp till 40 minuter innan Seals kunde lämna bostadskomplexet. Med sig hade de då bin Ladens döda kropp, datorer och böcker. Den kraschade helikoptern sprängdes. Detta är kort vad som hände enligt den amerikanska versionen.

Hersh får fram nya källor

Enligt Seymour M. Hersh är de officiella amerikanska versionen lögn och den största lögnen är att den pakistanska militärledningen inte på förhand visste om planerna på en räd till Abbottabad. Tvärtom, menar Hersh, deltog generalstabschefen Ahmed Shuja Pasha och chefen för underrättelsetjänsten (ISI) Parvez Kayani i förberedelserna för attacken.

Via amerikanska källor lyckade Hersh få fram följande uppgifter:

- Osama bin Laden hade varit underrättelsetjänsten ISI:s (inte att förväxla med Islamska staten IS eller ISIS) fånge i bostadskomplexet i Abbottabad sedan 2006.
- Kayani och Pasha visste om räden på förhand och de såg till att de två helikoptrarna kunde flyga in i Pakistan utan något larm.
- USA fick inte reda på Osama bin Ladens gömställe via spårning av bin Ladens kurirer, utan via en tidigare pakistansk underrättelseofficer, som ville åt de 25 miljoner dollar som USA hade utlovat i ”hittelön”.
- Det mesta som Vita huset berättade om tillslaget var falskt, utom att president Obama gav order om räden och Navy Seals genomförde den.

Hersh viktigaste källa är en anonym pensionerad amerikansk underrättelseofficer med djup insyn i jakten på bin Laden. Två andra källor har varit verksamma vid Special Operations Command. Dessutom har Hersh talat med ett flertal anonyma pakistanska källor. Den enda som uppträder med namn är tidigare chefen för ISI, general Asad Durrani.

USA ”hittar” bin Laden

USA har hela tiden hävdat att man hittade huset i Abbottabad genom signalspaning och andra utredningar. Dessutom hävdades efter operationen att man hade fått fram uppgifter i förhör med misstänkta terrorister. Det här var ett sätt att visa att vattentortyren hade haft önskad effekt.

Men enligt Hersh fick USA reda på bin Ladens vistelseort på möjligast enkla sätt. En tidigare pakistansk underrättelseofficer tog kontakt med dåvarande chefen för CIA i Pakistan, Jonathan Banks i augusti 2010 och berättade att han vet var Osama bin Laden finns.

Banks jobbade då officiellt med andra uppgifter vid USA:s ambassad i Islamabad. Den misstänksamme Banks utsatte informatören för ett test med lögndetektor. Han klarade testet. Problemet var att USA inte kunde vara säkert på att bin Laden verkligen fanns i huset i Abbottabad. Därför sattes huset omedelbart under satellitövervakning och CIA upprättade ett hemligt kontor i staden.

Huset var omgärdat av höga murar och portar och fönster hölls stängda. Grannarna visste inte vem som bodde där. Ibland hade man sett en lång man (bin Laden var över 190 cm) promenera på gården mitt i natten, men ingen tycks ha känt igen honom.

Osama bin Ladens hus i Abbottabad dagen efter att han dödats
Bildtext Osama bin ladens hus i Abbottabad en dag efter att han dödats
Bild: EPA/STRINGER

I oktober informerades president Obama. Han var enligt Hersh huvudkälla inte vidare förtjust. ”Tala inte om det här med mig, om ni inte har bevis på att det verkligen är bin Laden”, lär Obama ha sagt. CIA började fundera på hur man kunde få bin Ladens DNA och på det sättet få presidentens stöd för projektet. Det här var starskottet för att närma sig pakistanierna och få dem med.

Uppgiften om att USA visste var bin Laden fanns var extremt hemlig, bara ett fåtal kände till den. Samtidigt fortsatte generalerna Pasha och Kayani att insistera på att de inte hade någon aning om var bin Laden befann sig.

Osama bin Laden hade levt oupptäckt med sin familj i Hindukushbergen mellan år 2001-2006. ISI lyckades lokalisera honom genom att betala lokala stammedlemmar för uppgifterna. Under tiden i Abbottabad var bin Laden i mycket dåligt skick och invalidiserad.

ISI ordnade så att en läkare bodde nära bin Ladens hus i fall han skulle insjukna akut. Läkaren Amir Aziz lyckades i något skede få bin Ladens DNA och han fick senare en del av de 25 miljoner dollar som USA lovat för viktiga uppgifter.

Hersh hävdar också i sin artikel att Saudiarabien stod för kostnaderna för Osama bin Laden och hans familj.

President Obama återvänder från träff med soldaterna som dödade bin laden
Bildtext Obama efter att ha träffat de SEALs soldater som deltog i operationen
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY

Pakistan och USA samarbetar om bin Laden

Den pakistanska militärledningen hade ett starkt trumfkort: bin Laden. Pakistanierna ville ha fortsatt militärt stöd från USA, mera pengar till olika projekt och mutor. Pakistan ville också ha friare händer i Afganistan. Men USA hade också ett utpressningsmedel mot pakistanierna. Om de är ointresserade av samarbete kommer USA att gå ut med uppgiften om att ISI har bin Laden.

Den risken vågade Pakistan inte ta, på grund av rädslan för vreden från talibanerna och jihadistgrupperna i Pakistan och Afganistan. Generalerna Kayani och Pasha gick med på att samarbeta. Men de ställde ett absolut villkor: bin Laden måste dödas.

Pakistanierna gick med på att fyra amerikanska officerare kunde sätta upp ett center på en militärbasen Tarbela Ghazi, femton minuters flygväg med helikopter till Abbottabad. Samtidigt byggde USA upp en exakt kopia av bin Ladens hus i öknen i Nevada. Där tränade Seals fram till attacken i början av maj 2011.

Generalerna Kayani och Pasha såg till att flygövervakningen skulle vara inställd när operationen satte igång. Detta säkrades också via kommunikation mellan den amerikanska kommandocentralen i Afganistan, förbindelsecellen på militärbasen Tarbela Ghazi och de två Black Hawk helikoptrarna.

Attacken mot Abbottabad

Det stora byggnadskomplexet där bin Laden bodde var övervakat av ISI. Vakterna hade fått order om att försvinna genast då de hörde rotorljudet från helikoptrarna. ISI hade sett till att stänga elektriciteten i hela Abbottabad, så staden var helt mörklagd.

En av helikoptrarna kraschade innanför murarna, ingen dog men flera ombord skadades. En Chinook transporthelikopter som var i beredskap vid en närbelägen militärbas flög till huset i Abbottabad. Den enda hela Black Hawk helikoptern var för liten för att kunna få med alla efter utfört uppdrag.

De amerikanska soldaterna mötte inget motstånd när de närmade sig huset, skriver Hersh. Seals hade med sig en officer från ISI som guidade dem till bin Ladens rum. För att ta sig till bin Ladens rum i tredje våningen måste soldaterna spränga ett flertal dörrar.

Enligt Hersh sköts inga andra skott än de som dödade bin Laden, förutom ett skott som träffade en av bin Ladens fruar i knät. Enligt Vita husets version sköts bin Laden med endast ett par skott. ”Skitprat”, säger den underrättelseofficer som Hersh baserar sin berättelse på. Enligt honom rusade soldaterna in och sköt bin Laden sönder och samman.

Enligt Vita husets första uppgifter stötte Seals på motstånd, men alla sköts. Vidare hävdades att bin Laden var beväpnad med ett stormgevär när soldaterna kom upp till tredje våningen och att han hade tagit en kvinna som mänsklig sköld.

De här uppgifterna har småningom sopats undan i den officiella versionen. Påståendet att bin Laden var beväpnad, rättfärdigar att soldaterna sköt honom omedelbart i självförsvar. Med påståendet att bin Laden hade använt en kvinna som skydd ville man ge en bild av att han var feg.

Första boken om operationen mot Osama bin Laden
Bildtext Matt Bissonettes version av attacken mot Osama bin Laden
Bild: EPA/PETER FOLEY

Två av de soldater som sköt mot bin Laden har senare uttalat sig om räden. Matt Bissonette gav 2012 ut boken No Easy Day och två år senare blev Rob O´Neill intervjuad av Fox News. De ger delvis motstridiga uppgifter, men i det stora hela stöder deras version den officiella versionen.

Enligt den officiella versionen tog Seals med sig 15 datorer. Men den pensionerade officeren säger att man aldrig tog med sig några datorer, allt man fick med var lite böcker och papper från bin Ladens rum. Största delen av det material som USA senare fick från huset i Abbottabad kom från pakistanierna som städade upp efter räden.

För USA var det viktigt att utåt ge bilden av att bin Laden fortfarande var den operativa ledaren inom Al Qaida och att huset i Abbottabad var en kommando- och kontrollcentral för terrorverksamhet. Det är svårt att tro, skriver Hersh, eftersom huset saknade internetuppkoppling.

Vad hände med Osama bin Ladens kropp?

USA hade kommit överens med Pakistan att man berättar som bin Ladens död först en vecka efter räden. Enligt den här versionen skulle bin Laden ha blivit dödad i en drönarattack i Afganistan. Men attacken i Abbottabad hade väckt så mycket uppmärksamhet (sprängningen av helikoptern och den brand som uppstod) att den knappast kunde hållas hemlig.

President Obama hade bråttom att få ut nyheten om den lyckade attacken. Han höll på att lägga upp valarbetet inför sin andra period. Och detta, om någonting, var en fjäder i hatten. Men Obama hade lite väl bråttom. Hans första tal efter operationen var förhastat och framför allt var det inte säkerhetskontrollerat av experter.

Pakistanska myndigheter rev Osama bin Ladens hus
Bildtext Pakistanska myndigheter jämnade bin Ladens hus med marken för att det inte skulle bli vallfärdsort för islamister
Bild: EPA/SULTAN DOGAR

Obama avslöjade detaljer som inte borde ha funnits i talet. Det gav upphov till en hel del spekulation som tvingade Vita husets pressfolk att hitta på nya förklaringar. När Obama i sitt tal nämnde att Seals hade tagit hand om bin Ladens kropp uppstod ett problem. Var är kroppen?

Enligt Vita huset hade kroppen flugits till Afganistan och därifrån vidare till hangarfartyget USS Carl Vinson, som befann sig i norra Arabiska havet. Osama bin Laden begravdes i havet bara timmar efter sin död. Vita huset hävdade också att begravningen hade skett enligt islamska regler.

Ingen av soldaterna på hangarfartyget fick vara med om begravningen och de har alla senare belagts med tystnadsplikt. Inga rykten har cirkulerat om händelsen. Det finns heller inga som helst anteckningar om begravningen i fartygets loggböcker.

En av Hersh källor hävdar att begravningen på USS Carl Vinson aldrig ägde rum. Enligt Hersh var den sönderskjutna kroppen i delar som stoppades in i en plastsäck. Soldaterna kastade under helikopterfärden till Jalalabad ut kroppsdelar från helikoptern. CIA tog sedan hand om resten av kroppen i Afganistan, hävdar källan. Begravningen på hangarfartyget var bara en bluff.

Två sanningar

Seymour M. Hershs artikel kastar en lång skugga över den officiella versionen från de amerikanska myndigheterna. Men är den riktig? Det kan vi inte med säkerhet veta. Hersh har fått hård kritik av flera journalistkolleger i USA.

Den främsta kritiken gäller Hersh användning av källor. Hans viktigaste källa är en pensionerad underrättelseofficer, som är anonym. Kritikerna är skeptiska till att källan kunde ha så djupgående kunskaper om operationen och hur man täckte spåren efter sig.

En annan kritik är att Hersh inte ger ett uttömmande svar på frågan: Varför? Kritikerna har svårt att förstå den konspiration som Hersh lägger fram. Varför skulle Pakistan och USA (och delvis också Saudiarabien) involvera sig i en dylik täckoperation när det kunde ha funnits enklare sätt att bli kvitt Osama bin Laden?

Sanningen om hur det gick till då Osama bin Laden dödades kommer kanske aldrig fram. För trots den hårda kritiken mot Hersh finns det även erfarna utrikeskorrespondenter i USA som ger Hersh rätt. Men skillnaderna mellan den officiella versionen och Hersh version är så stora att någon måste ljuga.

Seymour M. Hersh: The Killing of Osama bin Laden
Bobby Ghosh: One question Seymour Hersh never answers in his alt-story of the killing of Osama bin Laden
Max Fisher: The many problems with Seymour Hersh´s Osama bin Laden conspiracy theory

Diskussion om artikeln