Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Miljontals människor behöver fortfarande hjälp i Nepal

Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
socialarbetaren Bhibin Shakya från Nepal och kantor Marjo Danielsson
Bildtext Socialarbetaren Bhibin Shakya från Nepal och kantor Marjo Danielsson.

HIV, hemlöshet, svält, svår utsatthet och människohandel är vardag för nepalesiska Bhibin Shakya.

Han använder ord som respekt, mänskliga rättigheter och jämlikhet när han berättar hur han tänker och jobbar. Bhibin Shakya har arbetat som socialarbetare i Nepal i över 20 år.

Med jordbävningen som tog 9000 människoliv och förstörde 500 000 byggnader och skadade 260 000 kom hemlöshet, svält och sjukdomar. 2,8 miljoner människor i Nepal är just nu i behov av humanitär hjälp.

Hjälpen kommer till fots över höga berg

Bhibin Shakya arbetar nu för Finska Missionssällskapet som strävar efter att hjälpa folk i glesbygden. Utanför städerna finns mycket litet hjälp att få. Det är svårt att nå byar som ligger bortom flera timmars vandring till fots över höga berg.

Han ger exempel på en by han nådde efter 8 timmars bilfärd och 8 timmars bergsvandring. I byn fanns 42 hus som alla var söndersprängda av jordbävningen. Människorna där hade varken mat eller tak över huvudet. Till dem kom Bhibin och hans kolleger med tält och mat för en månad.

10 euro räcker till mycket

Kirsti Kirjavainen från Finska Missionssällskapet och kantor Marjo Danielsson
Bildtext Kirsti Kirjavainen från Finska Missionssällskapet och kantor Marjo Danielsson

Kirsti Kirjavainen från Finska Missionssällskapet gav exempel på hur man kan hjälpa de drabbade i Nepal. För 10 euro kan ett barn få en skoldräkt, böcker, häften, skor och skolväska.

Missionssällskapet lär också svårt utsatta kvinnor att sy och dekorera saris och tillverka smycken. Enligt Kirjavainen vill missionen inte förändra nepalesernas kultur, bara arbeta för ett mer rättvist samhälle.

Åbo svenska församling har redan länge understött missionssällskapets arbete i Nepal.

Radio Vegas Tongåvan samlar pengar för Nepal hela juni och juli. Läs mer om insamlingen här.