Hoppa till huvudinnehåll

Strömsös trädgård

Inred din veranda med stil

Från 2015
Uppdaterad 08.05.2019 13:27.
Blomarrangemang på Strömsös veranda.
Bild: Svenska Yle / Carina Ahlskog

Strömsös veranda är bygd kring förra sekelskiftet. Vi ville ta vara på känslan och inreda med möbler och blommor som stilmässigt och tidsmässigt passar in.

Strunta i trenderna

Utbudet på terrassmöbler och blommor styrs av trender. Vill du skapa en genuin och personlig terrass, titta då på ditt hus och välj möbler, färger och blommor i stil med det och strunta i trenderna. Vill du ge din terrass en ”vardagsrumskänsla” välj då ”vanliga” möbler. Ett skåp kan bidra till inomhuskänslan och fungerar också ypperligt som extra förråd för krukor och trädgårdsredskap.

Våra verandablomster

Vi gjorde en romantisk plantering i ett zinkfat.

Flitiga Lisa, sorten polka är en dubbel variant med härliga polkaränder i vitt och rosa. Flitiga Lisa är en tacksam sommarblomma som tål skugga.

Dockkrage, en liten späd prästkrage som blommar flitigt hela sommaren.

Fuksia, en gammal, känd och mycket tålig krukväxt som blommar rikligt hela sommaren.

Mor och barn, en charmig grönväxt som lämpar sig för samplanteringar på lite skuggigare ställen. Mor o barn har en härlig ljusgrön nyans och får små ”barn” på bladen - därav namnet.

Plättar i luften, (Muehlenbeckia) en tacksam liten slingerväxt som trivs både ute och inne.

Gräs finns i många olika varianter.

Ut med krukväxterna

De är inte bara sommarblommorna som trivs ute sommartid, också dina grönväxter mår bra av att få komma ut i friska luften. Flytta ut dina grönväxter och inred terrassen med dem. Växterna mår bra av att stå ute och bidrar samtidigt till att skapa en ”vardagsrums-stämning” tillsammans med några udda möbler.

Det lönar sig dock att vara lite försiktig när du flyttar ut grönväxterna - ljusmängden är mångdubbel utomhus. Placera gärna växterna skuggigt. Det är bara ökenkaktusarna som trivs i fullt solsken. Min 30 år gamla julkaktus tillbringar alla somrar på vår terrass. Efter de första frostnätterna på hösten flyttar den in igen. Efter ca två veckor är hela kaktusen full med blomknoppar.

Våga vara personlig när du inreder verandan till ”sommarvardagsrum”!