Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiets regering tolererar ingen kritisk press

Uppdaterad 28.10.2015 15:42.

Då Turkiet går till parlamentsval på söndag har landets journalister allt svårare att rapportera fritt, speciellt då det gäller regeringspartiet AKP och dess ledare. Åtal och hot är vardag för oberoende eller kritiska medier.

Det är redaktionsmöte på vänstertidningen Evrensel. De självklara samtalsämnena är den pågående strejken vid landets bilfabriker och valkampanjen inför söndagens val.

Men med tanke på hur många åtal den samlade journalistskaran har på nacken kunde det lika väl vara frågan om ett möte för den organiserade brottsligheten, som hålls i den anemiskt upplysta redaktionen som är inhyst i en källare vid utkanten av centrala Istanbul.

De flesta åtalen mot tidningen och dess journalister har att göra med det regerande AK-partiet och regeringen, antingen direkt eller indirekt.

Regeringarna och pressen i Turkiet har aldrig haft någon speciellt varm relation.

Under AKP har ändå den oberoende pressen fått ta mer törnar än under de flesta av landets militärdiktaturer, säger Evrensels chefredaktör Vural Nasuhbeyoğlu.

– Speciellt illa blev det efter Gezi-protesterna. Regeringen reagerade då med extremt hårt våld mot folkets missnöjesyttringar, och också mot journalister som försökte rapportera om det. Efter det har man väckt åtal mot journalister och tidningar som står för demokrati och öppenhet.

Yle Nyheter TV-nytt: "På Evrensel är vi nästan alla brottslingar i regeringens ögon"
Yle Nyheter TV-nytt: "På Evrensel är vi nästan alla brottslingar i regeringens ögon" - Spela upp på Arenan

Då Gezi-protesterna rasade syntes de till en börja inte överhuvudtaget på tv-kanalerna eller de stora tidningarnas sidor, då de var rädda för konsekvenserna.

Myndigheterna försökte också lägga locket på demonstrationernas efterspel, till exempel genom att straffa tidningar som rapporterade om de få rättegångarna som ordades mot poliser åtalade för övervåld.

– För de där rättegångarna blev ofta rena komedier. I ett fall kom till exempel en polis som var åtalad in iklädd peruk. Farsen fick en av advokaterna att slå ifrån sig och säga det är Erdogan som bär ansvaret och är den riktiga mördaren. Och bara för att vi citerade honom ordagrant fick vi ett åtal på nacken som fortfarande pågår, säger Nasuhbeyoğlu.

Evrensels chefredaktör Vural Nasuhbeyoğlu
Bildtext Också jag har hela tiden hot om fängelsestraff hängande över mig, säger Evrensels chefredaktör Vural Nasuhbeyoğlu.

Nasuhbeyoğlu berättar att han numera tvingas närvara i rätten åtminstone en gång i veckan på grund av de många åtalen.

Sen Gezi har hundratals journalister dömts till fängelse för sin rapportering.

– Det kan gälla också mig. Hundratals journalister har fängslats och risken finns för att också jag fängslas och bestraffas. Men vi fortsätter att beskriva det som verkligen händer. Demokrati, mänskliga rättigheter är sådant vi fortsätter att jobba för, säger Nasuhbeyoğlu.

Hundratals journalister har fängslats och risken finns för att också jag fängslas och bestraffas. Men vi fortsätter att beskriva det som verkligen händer. Demokrati, mänskliga rättigheter är sådant vi fortsätter att jobba för.

― Vural Nasuhbeyoğlu

Hunsade eller trängda

Evrensel är långt ifrån ensamma, berättar Erol Önderoğlu som är korrespondent för Reportrar utan gränser i Turkiet och driver den oberoende nyhetssidan Bianet.

Hans rapporter om läget i Turkiet har under de senaste åren blivit allt mer dystra.

I fjol sjönk Turkiet till plats 154 i organisationens pressfrihetsranking, till en plats lägre än Irak.

– I dag har vi fortfarande tusentals fall mot journalister, karikatyrtecknare, kolumnister och chefredaktörer etc. Så vi har en dramatisk situation för journalister som står inför åtal, tvingas till självcensur och får direkta verbala angrepp från premiärministern och presidenten eller regeringens talespersoner, säger Önderoğlu.

Yle Nyheter TV-nytt: Tidningen Tutuklu Gazete ges ut för att stöda fängslade journalister
Yle Nyheter TV-nytt: Tidningen Tutuklu Gazete ges ut för att stöda fängslade journalister - Spela upp på Arenan

Affärer och politik

Regeringens kontrollmetoder mot medierna har inte bara inskränkt sig till utskällningar, domstolar och polis.

Ett mer effektivt sätt att kontrollera landets medier har varit att utnyttja att de stora mediagrupperna ägs ingår i stora industrikoncerner. Påtryckningarna riktas då mot ägarna, till exempel genom hot om uteblivna statskontrakt om rapporteringen inte följer AK-partiets linje.

– När regeringen vill ingripa i rapporteringen har de inte med reportrar eller skribenter att göra. Den kortaste vägen är att ingripa genom mediamagnaten eller chefredaktörerna för de här mediagrupperna, säger Önderoğlu.

Önderoğlu poängterar att han talar om de stora nyhetsorganisationerna. Det finns många små redaktioner som fortfarande försöker rapportera fritt, men de når ofta inte de stora massorna och påverkar inte heller mediafältet i stort.

En tid pågick en verklig kamp inom de stora medieorganisationerna då det fortfarande fanns journalister där som kämpade emot politisk styrning av rapporteringen. Men Önderoğlu säger att den kampen nu är över och förlorades av de utmanande journalisterna.

– Fasen med att ge journalister sparken är nu över. De som fortfarande är kvar på jobben är så vitt jag vet helt i linje med sina chefer och med den redaktionella linjen.

Då de oberoende små tidningarna inte kan räkna med stöd från sina kolleger på de hunsade stora mediahusen är de också allt mer utsatta.

Hot, våld och uppvigling

Ett tredje sätt att trycka på pressen är hot och våld. Det här har speciellt gällt de kurdiska journalisterna som rapporterar om konflikten i södra och sydöstra Turkiet.

Men hoten och våldet når allt större delar av den turkiska oberoende pressen.

På karikatyrtidningen Leman är man van med att ha ett stormigt förhållande till makten, vem eller vilket parti som än har den. Men läget har blivit allt mer hotfullt de senaste åren säger chefredaktör Zafer Aknar.

– Karikatyrer är till sin natur oppositionella. Men AKP verkar sakna kapacitet att hantera det. Varje gång vi publicerar något som sätter en skråma i deras karisma eller som motsätter sig deras agenda, stör det dem mer än det egentligen borde.

Lemans redaktörer är vana vid åtal, då de numera väcks mot tidningen efter så gott som varje nummer. På sistone har det ändå uppstått mer oroande påtryckning.

Inför valet har AKP:s retorik mot kritiska och oppositionella redaktioner varit otroligt hård, och på Leman kopplar man den retoriken direkt till de många mord- och bombhot tidningen har fått.

”Retoriken som bomber i samhället”

Yle Nyheter TV-nytt: Zafer Aknar: "Varje gång Erdogan uttalar sig slår det ner som en bomb"
Yle Nyheter TV-nytt: Zafer Aknar: "Varje gång Erdogan uttalar sig slår det ner som en bomb" - Spela upp på Arenan

De anställda är också säkra på vem som ligger bakom hoten.

– Vi kallar dem AK:s paramilitära styrkor och det är mänskor som är villiga att ta till våld. De är den mest oroväckande delen av allt tryck mot oss. Vi är inte rädda för åtalen för vi gör inget fel, men de här paramilitärerna kan göra vad som helst, säger Aknar.

Viktor Heikel i Turkiet, Istanbul
Bildtext Yle Nyheters utsände i Turkiet, Viktor Heikel.

Aknar menar att den retorik som speciellt president Recep Tayyip Erdogan odlar, och som är full med epitet som förrädare, brottslingar och konspiratörer, uppviglar till våld.

– Varje gång han har öppnat munnen under den här valkampanjen är det som en bomb som exploderar i det turkiska samhället, säger Aknar, därför har vi Erdogan på omslaget av det senaste numret av Leman med en mikrofon bestyckad med en bomb i handen.

Hoten tas på allvar, speciellt efter några bombdåd mot oppositionspartiet HDP:s vallokaler veckorna inför valet på söndag.

Aknar befarar att den ökade splittringen i landet, som valretoriken bara har spett på, ännu kan komma att kräva dödsoffer.

– Hela situationen ger mig gåshud. Vad som helst är möjligt nu. Jag har sällan haft fel om utvecklingen här, men den här gången hoppas jag verkligen att jag har det. För hela landets skull, säger Aknar.