Hotell- och restaurangbranschen satsar på Guggenheim
Förbundet för hotell- och restaurangbranschen MaRa satsar nästan tre miljoner euro på Guggenheimmuseet. Museet skulle skapa hundratals jobb och locka turister till Finland, tror man inom branschen.
Den 23 juni blir det klart vilket förslag som har vunnit arkitekturtävlingen som Guggenheimstiftelsen ordnar. Samtidigt ska näringslivet också ha samlat ihop hälften av den summa de bidrar med i projektet. Att projektet blir av är avgörande för turismen i Helsingfors och hela Finland, anser förbundet.
- Vi behöver ett internationellt känt dragplåster för att locka flera turister, det säger Aki Käyhkö som är vd för Scandic Hotels.
I Bilbao i Spanien byggdes ett Guggenheimmuseum år 1997 och museet hade år 2013 nästan en miljon besökare. 82 procent av turisterna som besökte Bilbao angav samma år att de antingen åkt till Bilbao eller förlängt sin resa i staden just på grund av museet. Det finns ändå stora geografiska skillnader mellan Helsingfors och Bilbao.
– Jag tror inte att vårt läge är något negativt, tvärtom. Här har vi inte solen på vår sida så vi behöver absolut något annat dragplåster, säger Mikael Backman som är vd för Restel.
Resten av Norden satsar mera
På MaRa anser man att det borde satsas mera på turismen i Finland. Norge pumpar varje år in 35 miljoner euro i turismbranschen, det är nästan fyra gånger mera än Finlands budget. Sverige satsade nästan 19 procent på att främja turismen i landet, Finland 10 procent.
– Det är länge sedan man gjort någon större investering inom turismbranschen. Senast det hände var inför Olympiaden 1952, då Borgbacken byggdes, säger Backman.
Att man nu satsar på ett utländskt brand ser han inte som ett problem.
– Det viktigaste för oss är att man får något som drar folk hit. När folk väl är här så kan de sen köpa stöda finländska företag, säger han.
Inte kultur utan industri
Att satsa miljontals euro på ett utländskt museum är ändå kontroversiellt i tider då det sparas på det mesta.
– Jag funderade själv också på det, ska man verkligen satsa pengar på det här då man sparar på allting. Men om man inte investerar så kommer ekonomin inte heller att börja växa. Man kan inte spara sig rik, säger Mikael Backman.
I Bilbao har museet fört med sig mellan 5 000 och 6 000 nya jobb sedan det grundades år 1997. Förhoppningen är att åtminstone 500 jobb skulle skapas i Helsingfors om museet skulle bli av.
- Vi ser det inte som kultur, det är samma sak som att skapa en exportindustri. Det här ger arbetsplatser och intäkter. Det i sin tur ger skatter som gör det möjligt att i framtiden få in större summor för de allra viktigaste tjänsterna, säger Backman.
Nikula: Kan bli verklighet
Stuba Nikula som är kulturdirektör på Helsingfors stad säger att Guggenheim kan bli verklighet bara man kan komma överens om finansieringen. Innan prislappen för projektet har blivit fastställd kan han inte avslöja exakt hur mycket man på staden är beredda att satsa, men mycket beror på statens vilja att delta i projektet.
– Helsingfors stadsfullmäktige måste också godkänna förslaget. Många har väldigt starka åsikter både för och emot projektet och det kan vara svårt att få dem att ändra sig, säger Nikula.
Särskilt en del av dem som är emot Guggenheim kan vara svåra att övertala tror han. Nikula själv har inget emot projektet, men samtidigt säger han att det finns andra kulturprojekt som känns viktigare.
– För tillfället har jag också projektet Dansens Hus på mitt bord och det känns som ett viktigare projekt ur kulturell synvinkel, säger Nikula.
Att museet skulle byggas i Finland för att skapa tillväxt ser han ändå inte som något problem.
– Det är möjligt att skapa något av hög konstnärlig kvalitet som har positiva effekter också för näringslivet, säger han.