Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

While We´re Young – när ungdomens källa blir en fälla

Från 2015
Ben Stiller på rullskridskor i dramakomedin While We´re Young
Bildtext Täältä tullaan elämä! 44-årige Josh (Ben Stiller) är övertygad om att det går att bli 25 igen. Åtminstone i själen.
Bild: Finnkino Oy

Vad kan vara bättre än att vara en lyckligt gift 44-åring med ett spännande jobb? Jo, att vara en lyckligt gift 25-åring med ett spännande liv.

Josh (Ben Stiller) och Cornelia (Naomi Watts) är ett intellektuellt par i medelåldern. Han är en begåvad dokumentärfilmare som kört fast i ett måttligt lyckat projekt. Hon är en begåvad filmproducent med en omåttligt framgångsrik dokumentärfilmare till far (Peter Yarrow).

Till umgänget hör jämnåriga vännerna Marina (Maria Dizzia) och Fletcher (Adam Horowitz). Ett par som nyligen blivit föräldrar och därmed helt gått upp i babybubblan.

Vem skall Josh & Cornelia leka med nu?

Hippa hipsters

Filmens egentliga intrig tar vid när det unga paret Jamie (Adam Driver) & Darby (Amanda Seyfried) introduceras. Två individer fulla av energi och framtidstro. Han gör dokumentärer, hon lagar glass.

Däremellan cyklar de genom staden, vandrar på tågskenorna genom natten, lyssnar på LP-skivor och går på obskyra new age-happenings.

De gör kort sagt exakt det som Josh och Cornelia skulle vilja göra. Är det som de skulle vilja vara. Fria. Lyckliga.

Men kan man bli ung på nytt? Räcker det att klämma in kroppen i trendigare kläder och lägga sig till med en ny jargong? Och hur funkar det när det som var din egen gårdag är "retro" för någon annan?

Njutbart spel med spelet

Frances Ha-regissören Noah Baumbach har vid ett flertal tillfällen placerats i Woody Allen-facket. En risk man tar om man skapar verbalt drivna filmhistorier om vilsna människor i urban miljö. Människor som problematiserar sitt eget varande och som inte sällan dras med ett vacklande självförtroende.

Men Baumbach kopierar inte, han gör något eget av sitt material - har en egen nerv och en egen rytm.

Vid sidan av botaniserandet i åldersnojor leker han i While We´re Young också med en metanivå genom att ställa frågor kring dokumentärfilmarens förhållande till sanningen.

Vad är viktigare: den sanna berättelsen eller den välberättade modifikationen av densamma?

Njutbara skådespelarval

Sant är hur som helst att skådespelargardet är minutiöst utvalt. Ben Stiller passar utmärkt i rollen som den begåvade losern som inte nått sina mål. Naomi Watts har exakt det mått av energi som krävs för att gestalta en kvinna som har mycket att ge men som inte riktigt vet hur hon skall kanalisera sin kraft.

Adam Driver gör ännu en sympatisk man vars konturer förblir lätt suddiga. Vad vill han och hur långt är han beredd att gå? Och så har vi Amanda Seyfried som slutgiltigt lämnat gulliga Sophie på den grekiska ön i Mamma Mia till förmån för en betydligt mer beräknande form av gullighet.

Smärtsam komik

While We´re Young är inte en komedi man skrattar högt åt, men det är en film som träffar en nerv. Åtminstone om man är en 25-årig hipster eller en nybliven förälder som upptäcker att ingenting förändrats trots att ingenting är som förr.

Eller en 40-plussare som ställs inför det faktum att vissa delar av livet har ett bäst före-datum. En dag är det liksom bara dags att inse att artrit och artros sällan kommer ensamma.

Mer om ämnet på Yle Arenan