Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fifa-skandalen oroar Ryssland

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 09:07.
Fifa och Sepp Blatter.
Bildtext Förra ordföranden Sepp Blatter i förgrunden.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Ryssland följer man noga med korruptionsskandalen inom det internationella fotbollsförbundet Fifa. Efter Sepp Blatters avgång ökar nu Rysslands oro för att hemma-VM år 2018 kan bli mål för en bojkott.

Fifas ordförande Sepp Blatter sågs av många i Ryssland som en garant för att hemma-VM år 2018 arrangeras som planerat.

Blatter ansågs ha auktoritet nog för att inte låta Fifa påverkas av den aktuella politiska konflikten mellan Ryssland och väst. Nu när Blatter är borta har oron ökat för att spelen kan förflyttas eller bojkottas.

Flera ryska politiker anklagar särskilt USA för att försöka stoppa VM i Ryssland genom att anklaga Fifa för korruption.

- Kampanjen gentemot Fifa handlar till 99 procent om politik och till en procent om korruption, säger Igor Lebedev som är vice talman i duman. Vissa utnyttjar minsta lilla chans att försöka skada vårt land.

Direkt efter att Blatter vann Fifas ordförandeval skickade president Putin ett telegram där han berömde Blatters "erfarenhet och professionalism". Blatters avgång har Putin ännu inte kommenterat.

I stället sa Putins talesman bara kort att Ryssland fortsätter att förbereda spelen och att man inte tar diverse krav om bojkott på allvar.

Populistiska politiker

- Blatters avgång var en otrevlig och överraskande nyhet, säger Igor Ananskih som leder den ryska dumans utskott för sport.

Men inte heller i duman ser man nån orsak till panik.

- Vissa antiryska politiker i Europa kräver en bojkott av våra spel, men de utspelen handlar bara om en personlig pr, säger Ananskih.

De ryska medierna skriver varje dag om risken för att spelen inhiberas på grund av korruptionsutredningen - något som Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko lika ofta dementerar.

- Ryssland som värdland valdes av Fifa och inte av dess ordförande Blatter, sade Mutko nyligen. Ingen överväger ens att inhibera spelen i Ryssland. Det finns inga orsaker till varför vi inte skulle arrangera VM.

- Vår ansökan vann för att vi genomförde en ärlig kampanj utan det minsta korruption. Allt går som planerat och vi förbereder oss för fullt.

Nya anklagelser

På torsdagen hävdade ryska medier att de amerikanska åklagarna inlett en ny undersökning om korruption inom Fifa när Ryssland valdes som värdland. Men det här tillbakavisar ryska funktionärer.

- Inga amerikanska myndigheter har kontaktat oss, sa Aleksej Sorokin som leder Rysslands organisationskommitté för VM-turneringen.

Även på det ryska fotbollsförbundet tar man all uppståndelse med ro. Åtminstone hittills.

- Det finns ingen risk att VM skulle flyttas till ett annat land, säger förbundsmedlemmen Vjatjeslav Koloskov. Alla frågetecken om mutor sköts av åklagaren i Schweiz och där sa man bara för en vecka sen att det inte finns nån orsak att utreda valet av Ryssland som värdland.

För president Putin och hans Ryssland vore det en enorm prestigeförlust ifall fotbolls-VM på hemmaplan skulle bojkottas.

Ryssland satsar dessutom stora summor då spelen arrangeras i flera olika städer där det nu byggs modern infrastruktur och nya arenor. Senast på torsdag inleddes bygget av en ny stadion i Kaliningrad.