Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarlebypolitiker vill ge alla språkbad

Från 2015
Språkbad.
Bild: Yle/Janina Östdahl

Inför språkbad i en "lightversion" till alla Nykarlebys svenska förskolor och låt språkbadet fortsätta ända till den egentliga finskundervisningen träder in i tredje klassen. Det förslaget kommer SFP-politikern Bo Kronqvist med och på torsdagen behandlades frågan i Nykarlebys fullmäktige.

Bo Kronqvist, ordförande i social-och hälsovårdsnämnden i Jakobstadsregionen
Bildtext Bo Kronqvist
Bild: YLE/ Kjell Vikman

- Jag är lite orolig för situationen för finska i våra svenska skolor, och vill att den ska stärkas. Det finns en klar beställning på bättre finskundervisning från våra föräldrar. Det är en vanföreställning att man i stället som Nykarleby inte skulle vilja lära sig finska, säger Bo Kronqvist.

"Språkbad light"

Han har lämnat in en motion om att man ska starta med enkel inledande finskundervisning, en "språkbad light" i alla stadens finska förskolor. Hans tanke är att det här sedan ska fortsätta i ettan och tvåan i skolorna, ända tills den egentliga finskundervisningen tar vid i trean.

- Helst skulle jag ju se helt tvåspråkiga dagisar där man får höra båda språken så att man redan kan en del när man börjar läsa finska i den riktiga skolan.. Det är för sent att sätta in stödundervisning på högstadienivå. På den nivån verkar det nog finnas pengar att tillgå, men inte när det gäller att få en början.

"Starka i vår identitet"

- Är vi starka i det andra inhemska språket här i de små orterna så kommer vi att klara oss bra. Vi är starka i vår identitet och språket är inget hot.

Bo Kronqvist hade inga höga tankar om beslutsförslaget inför torsdagskvällens möte.

- Svaret är rätt flummigt, att man ska ta upp det när man börjar arbeta med den nya läroplanen.

Fullmäktige tog på torsdagen inget direkt beslut om att införa tidigarelagd finskundervisning, men bestämde att frågan ska tas i beaktande i den nya läroplanen.