Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kineser bakom dataintrång i USA?

Från 2015
Kablar.
Bild: Malte Christians / EPA

Amerikanska myndigheter har medgett att hackare kommit åt personlig information om fyra miljoner statsanställda. Man misstänker att cyberattacken har sitt ursprung i Kina.

Dataintrånget hos den amerikanska personalförvaltningen upptäcktes ursprungligen i april.

Säkerhetsdepartementet Homeland Security fastslog i början av maj att amerikanska myndigheters data definitivt hade hamnat i fel händer.

Hackarnas mål anses ha varit att få tillgång till socialskyddssignum och personlig information om de statsanställda, men det är än så länge oklart om cyberattacken handlade om spionage eller om ett försök att göra en ekonomisk vinst.

FBI meddelade på torsdagskvällen att man inlett en undersökning kring fallet och att man kommer att ställa de skyldiga till svars.

Bland de federala myndigheterna är man övertygad om att attacken har sitt ursprung i Kina. Däremot har man inte velat spekulera i huruvida det var kinesiska myndigheter som låg bakom den.

Den senaste attacken var det tredje utländska intrånget hos amerikanska myndigheter under det senaste året. I fjol utsattes Vita Husets och utrikesministeriets e-postservrar för en attack av ryska hackare.

President Barack Obama har tidigare beskrivit Kinas och Rysslands kapacitet att utföra cyberattacker som mycket god, Irans som god och Nordkoreas som begränsad.

Diskussion om artikeln