Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SS: Ranta till Syrien - "De döda har mänskliga rättigheter"

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 08:25.
Rättsmedicinaren Helena Ranta
Bild: Yle

Rättsodontolog Helena Ranta har blivit tillfrågad om hon kan tänka sig att åka till Syrien om det blir någon form av fred i området under de närmaste åren. Och Ranta har sagt ja.

- Jag kan inte säga nej om bara min ork räcker till, säger Ranta i Savon Sanomat.

Ranta som på fredag promoveras till hedersdoktor vid Östra Finlands universitet har under två decennier arbetat i många krig- och krisområden. Hon har identifierat människor i massgravar och utbildat lokala människor i bland annat Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Kamerun och Irak. Hon har också identifierat Estonia-offer.

Den följande resan går till Kosovo i september i sällskap av president Tarja Halonen. Enligt Ranta finns det fortfarande oidentifierade massgavar i Kosovo.

Helena Ranta talade om de dödas mänskliga rättigheter på torsdagen vid en Studio Generalia-föreläsning vid universitet i Kuopio. Det viktigaste är att alla har rätt till en egen gravplats med sitt eget namn.

- Också den dödas familj behöver få ett avslut, först då kan man stänga dörren till det förflutna. Man behöver en fysisk plats att gå till, att minnas, att älska och gå vidare, sa Ranta. Annars är det en risk att man fortsätter att vänta och tro att ens kära kanske sitter i ett fångläger någonstans.

Fred kan inte exporteras

Ranta lyfte också upp själva fredsbegreppet.

- Trots att det militära våldet upphör så kan en hämndspiral fortsätta i generationer. Ett eldupphör betyder inte automatiskt fred utan freden behöver omvårdnad. Det går inte att exportera fred till ett område på samma sätt som man exporterar en försändelse mediciner, sade Ranta.

Hon påpekade också om att det är en illusion att tro att till exempel Förintelsen av judar under andra världskriget inte skulle kunna upprepa sig.

- Det finns alltid människor som planerar och utför dylika brott, och det finns alltid människor som tillåter att dessa massmord sker, sade Ranta. Att förhindra dessa mord är direkt beroende av politisk vilja. Den som tiger samtycker och blir delaktig i brottet.