Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Biskopen: ”Orealistiskt att flytta stiftet till Pedersöre”

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 12:31.
Borgå domkyrka.
Bildtext Borgå domkyrka.
Bild: Yle/ Katarina Andersson

I en kolumn i Kyrkpressen föreslår journalisten Johan Sandberg att Borgå stift borde flytta till Pedersöre i Österbotten. Biskop Björn Vikström tror inte förslaget får genomslag.

Johan Sandberg motiverar förslaget med att svenskan har en stark majoritetsställning i Pedersöre. Där finns dessutom en vacker medeltida stenkyrka som befinner sig på ett tio minuters gångavstånd från torget i Jakobstad.

Att Pedersöre ligger i det så kallade Bibelbältet skulle enligt Sandberg inte heller vara en nackdel.

Biskop Björn Vikström nappar inte på idén att flytta stiftet till Österbotten.

– Det här förslaget är nog bara en enskild journalists privata tankar i en kolumn. Jag har inte hört det förut, och det är inte en diskussion som pågår inom stiftet, säger Vikström.

Biskop Björn Vikström
Bildtext Biskop Björn Vikström.
Bild: Yle/Anna Savonius

Tradition och praktiska skäl talar för Borgå

Han ser ingen realism i att flytta stiftet till Pedersöre. Något egentligt behov finns inte heller.

Vikström säger att Sandberg motiverar sitt förslag med en geografisk rättvisa. Olika instanser inom det finlandssvenska kyrkliga livet borde finnas på olika håll i Svenskfinland.

– Jag skulle svänga på många av hans argument. Jag tycker det är en fördel att Borgå ligger så nära Helsingfors, kyrkostyrelsen och många andra finlandssvenska kyrkliga organisationers verksamhetsställen.

– Jag har svårt att se att det skulle vara en regionalpolitisk fråga. Historiska, starka traditioner och praktiska skäl gör att Borgå är en ganska bra placeringsort för stiftet.

"Klart att Borgå inte är centrum"

Om stiftet flyttade skulle det påverka Borgå domkyrkas namn. Dessutom skulle traditionen med domkapitlets hus i gamla stan brytas. Huset byggdes på 1700-talet.

Gult trähus i tre våningar.
Bildtext Borgå domkapitel.
Bild: Yle/ Katarina Andersson

Vikström säger att stiftet trivs alldeles utmärkt i Borgå, även om det är klart att stiftet är väldigt splittrat och att Borgå inte är den centrala punkten.

– Vi kan inte alltid ordna alla gemensamma sammanträden i Borgå, helt enkelt därför att resorna blir besvärliga för dem som kommer från Österbotten eller från Åland.

I stället har stiftsfullmäktige ofta sina möten i Tammerfors, där det också finns en svensk församling och som ligger bra till för endagsmöten.

– Men det ändrar inte faktum att många starka skäl fortfarande talar för att själva stiftsstaden borde vara Borgå också i fortsättningen.

Vinner knappast genomslagskraft

Vikström säger att den här frågan alltid väcker intresse om den görs till en regionalpolitisk dragkamp.

Troligtvis finns det personer som gärna tar fasta på tanken – speciellt under sommarmånaderna då det ofta råder nyhetstorka.

– Men jag tror inte att det kommer att få någon större genomslagskraft inom stiftet.

Domkyrkoförsamlingen en språklig minoritet

I sin kolumn lyfter Sandberg också upp att Borgå svenska domkyrkoförsamling är i en språklig minoritetsposition inom Borgå kyrkliga samfällighet. Enligt honom skapar det ibland onödigt gnissel.

Hur ser biskop Björn Vikström på den svenska Borgåförsamlingens ställning?

– Situationen är ganska unik att domkyrkoförsamlingen är en minoritetsförsamling inom samfälligheten. Vad det för med sig är att man måste diskutera med en annan församling om exempelvis användningen av domkyrkan.

– Men vårt samarbete med domkyrkoförsamlingen och samfälligheten på orten är riktigt bra överlag.

Domprostgården i Borgå
Bildtext Domprostgården i Borgå.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Vikström säger att Sandberg syftar på dragkampen kring Domprostgården i Borgå. Men också i den frågan har man nått en lösning då kyrkoherde Mats Lindgård nu har befriats från sin boendeplikt.

– Domkyrkoförsamlingens situation är ovanlig men den är inget argument för att flytta stiftet härifrån.

Mikael Kokkola intervjuade biskop Björn Vikström i God Morgon Östnyland.