Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Undersökning: Klimatet värms fortfarande

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 08:35.
Nordpolen. I vattnet ligger ett stenigt berg som till hälften är täckt med tjocka lager is och snö. Himlen är blå och solen lyser klart.
Bild: Corbis/Yle

Klimatförändringen är fortfarande ett faktum och den har inte avstannat, visar nya uppgifter.

Klimatförändringen har inte avstannat under de senaste åren, det bekräftar nya mätningar som amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), som övervakar tillståndet i haven och atmosfären i USA, har gjort.

Enligt undersökningen var fjolåret det varmaste på närmare 100 år.

Undersökningen motbevisar teorierna om att den globala uppvärmingen skulle ha saktat av under 2000-talet, och den globala uppvärmingen har fortsatt i åtminstone samma takt som i slutet av förra årtusendet.

Den nya forskningen baserar sig på uppgifter från tusentals mätstationer, både till havs och på land.

NOAA varnar för användningen av fossila bränslen som ökar växthusgaserna i atmosfären. Det leder i sin tur till förhöjda temperaturer som smälter glaciärer och förhöjer havsvattennivåerna.

Forskarna hoppas att forskningsresultatet ska beaktas, särskilt under klimatkonferensen i Paris, i slutet av det här året. Där ska man försöka nå en global överenskommelse, som ska minska på växthusgaserna och stoppa den globala uppvärmningen.

Diskussion om artikeln