Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Malmgård fick pris inom matturismen

Från 2015
Malmgårds gårdsbutik ska flytta till större utrymmen.
Bildtext Malmgårds gårdsbutik (arkivbild).
Bild: YLE / Hanna Othman

Malmgård i Pernå har fått pris för ett utmärkt koncept inom matturismen i tävlingen Hungry for Finland. Priset delades ut av näringsminister Olli Rehn i Helsingfors.

Henrik Creutz
Bildtext Greve Henrik Creutz vid Malmgård.
Bild: Yle/ Benjamin Helling

Juryn fäste uppmärksamhet vid graden av kundorientering, det lokala inslaget och historierna, närproducerad mat, upplevelsemässighet, samarbete, affärsmässighet, lönsamhet samt mångsidigt utnyttjande av försäljnings- och marknadsföringskanaler.

Malmgård i Pernå är en helhet i ständig utveckling. Konceptet omfattar en rundtur på Malmgård Slott, ett bryggeri, en butik, matlagningskurser, konferenser, gruppmenyer, provsmakning av öl, julmarknad och ett café.

Malmgård har specialiserat sig på att bearbeta ekologiska produkter. Till ölen används herrgårdens eget spannmål, egen vattenkraft och friskt vatten från en egen källa. Kunderna får lära sig detaljer om biodynamisk odling, öl och historia.

Herrgården har anor som går tillbaka till 1600-talet.

Ville hitta de bästa resmålen

Matturismen är ett viktigt utvecklingsobjekt inom turismen i Finland.

Målet för tävlingen Hungry of Finland var att få fram de bästa resemålen inom matturism, att uppmuntra nätverk i anslutning till mat och turism, att skapa ett nytt och lokalt utbud av matturism och att öka synligheten av och kännedomen om matrelaterade turistmål.

Tävlingen ordnades av Visit Finland, arbets- och näringsministeriet samt undervisnings- och kulturministeriet. Yrkeshögskolan Haaga-Helia genomförde tävlingen.

Vinnaren var konceptet "Majatalosta majataloon retket".