Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Introducera pottan vid tio månader

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 09:27.
En av deltagarna på babykonsten tvättar sig.

Nu ska de svenska bebisarna motiveras till att gå på pottan redan innan de kan gå. Myndigheterna går ut med nya nationella rekommendationer till barnavårdscentralerna där man ska uppmana familjerna att senast vid tio månader börja uppmuntra barnet att gå på pottan.

Barn i västländerna går nuförtiden med blöjor upp i 3-4 års ålder, delvis för att blöjorna i dag håller hög kvalitet. För 60 år sedan var barnen torra vid 1,5 års ålder i snitt. Men det finns mycket att vinna på att slopa blöjan, skriver Dagens Nyheter på fredagen.

Det är dyrt att köpa blöjor. Blöjor är ett stort miljöproblem. Och inte minst kan blöjor vara ett hälsoproblem för barnet. Allt fler småbarn får problem med urinvägsinfektioner och allt fler har också förstoppning.

En jämförande studie med vietnamesiska barn vid Sahlgrenska universitetssjukhuset visade att vietnamesiska barn inte har kvarstående urin i blåsan efter nio månaders ålder. De svenska barnen tömde blåsan helt först vid 36 månader, säger Helena Bergqvist, psykolog vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Tidig potta redan trendigt

DN har ringt till tio barnmottagningar i Sverige som rapporterar om större problem med förstoppning. Där säger man att blöjorna nuförtiden är så bra att barnen inte har ett behov av att få bort dem.

Enligt de nya nationella rekommendationer ska man försöka hitta naturliga tillfällen att sitta på pottan och det ska ske i en "positiv och tillåtande atomsfär".

- Att bli av med blöjan är en milstolpe i barnets liv och känslan att ha kontroll är fantastisk, hävdar Bergqvist.

Tidningen skriver också att det finns människor som redan skapar en trend kring tidig potta. Lisa Löfving i Stockhom lät sin Anton testa potta redan vid tre månaders ålder.

- Vi fångar inte allt. Han kissar och bajsar i blöjan till och från men det är inget problem, säger Löfving. Sedan kan man ju fundera på hur kul det är för ett spädbarn att gå omkring med kiss och bajs runt skrevet hela dagarna, säger Löfving.