Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Frestelsen får männen att funkdansa

Från 2015
Östnyländska nyheter: Män charmar med funkdans - Spela upp på Arenan

Det krävs lite övertalning men väl på danstimmen lyser ögonen som stjärnor på de manliga dansarna. Dans är populärt bland vuxna och männen blir sakta men säkert fler.

Ett dovt och högt skratt. Det är svaret jag får då jag frågar hur han utvecklats som dansare. Kaj Wasastjerna är en av de manliga personerna som dansar i gruppen Äijä-tanssi.

- Det tar sin tid. Sakta men säkert går det. Men det är så otroligt roligt att dansa, berättar han.

Ari Halla-aho blev mer eller mindre tvingad att börja med dans. Det var hans kompis som släpade med honom till danssalen. Men kompisen visade sig ha gjort rätt för nu, tre år senare dansar Halla-aho fortfarande.

En grupp som kallar sig äijä-tanssi tränar på sitt dansnummer
Bildtext De träffas en gång i veckan för att dansa
Bild: Yle/Markku Rantala

- Jag tycker om att få uttrycka mig. Under danstimmarna tränar vi på en massa olika saker som jag aldrig annars skulle göra. Jag har lärt mig mycket och det är en rolig hobby, tycker Halla-aho.

En utmaning

Höger fot, vänster fot och snurra runt. Hanne Kauppinen står längst fram i salen på Ågatan i Borgå och instruerar.

- Jag ville utmana mig själv så därför startade jag en grupp bara för män, berättar Kauppinen. Dessutom är det på tiden att det finns en grupp endast för manliga dansare. Tröskeln att börja dansa blir då lägre.

Hanne Kauppinen är danslärare
Bildtext Dansläraren Hanne Kauppinen gillar utmaningar
Bild: Yle/Markku Rantala

Några av männen har vi nog fått övertala och några har hamnat här i misstag, berättar Kauppinen. Men de flesta som testat på dans har stannat kvar. Dans har en slags dragningskraft, det är annorlunda och varje veckas träning har en egen utmaning.

Dansfrestelse

Allt fler vuxna börjar med dans. Bara i Borgå finns flera olika dansskolor och enbart på dansskolan i Konstfabriken finns över hundra aktiva vuxna. Showdans, reggae, moderndans, balett, zumba och house är några av dansgrupperna för vuxna.

Dansläraren Hanne Kauppinen menar också att vuxna mer och mer satsar på kvalitetstid och då vill de ägna sig åt motion och på att må bra.

Läs också: Vi svänger på höfterna som aldrig förr

Mer om ämnet på Yle Arenan