Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Gör Porkala till en lyxort för rika turister"

Från 2015
Fredagssnackare i Radio Vega Västnyland.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Tänk om Porkala stad skulle bli en lyxort för rika turister och posten i Finland skulle förlora sitt monopol. Det funderar fredagssnackarna på den första fredagen i juni.

Yle Västnylands fredagssnackare den 6 juni är Daniela Andersson som bor i Ingå och Mikaela Sonck som bor i Stockholm men har hjärtat i Ekenäs.

"Kyrkslätt vill inte ha Ingå"

Tre rika affärsmän vill grunda en ny stad i västra Nyland - Porkala stad. Det handlar om Kone-koncernens styrelseordförande Antti Herlin, styrelseproffset och Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh och Heikki A. Reenpää, före detta vd för förlaget Otava. Daniela Andersson frågar sig om kommunsammanslagningar inte är lite förlegat och menar dessutom att Kyrkslätt kommun inte ens är intresserad av Ingå och Sjundeå.

- Kyrkslätt riktar sig ju mot huvudstadsregionen. De vill ju inte ha oss i Ingå och Sjundeå.

Andersson konstaterar ändå att det i sig är intressant att tre affärsmän med tjocka plånböcker nu försöker driva igenom det här.

- Det blir roligt att se om Porkala stad nu blir av då de här herrarna med tjocka plånböcker förespråkar det. Eller kanske det blir en motreaktion.

Fler lyxhotel till Västnyland

Mikaela Sonck kontrar med att det kanske just nu är precis rätt tid att skapa en skärgårdsstad då Kyrkslätt annars riskerar att bli en utkant av stora Helsingfors.

- Det här kan ju faktiskt gynna turismen otroligt mycket. Det finns inte så många lyxplatser i södra Finland. Det att det inte till exempel finns femstjärniga hotell exkluderar lyxturism som finns på andra ställen i världen.

- Om Svidja kanske blir ett fint hotell kan det locka en massa turister och det är bra för regionen. Porkala kan vara först ute med att utveckla en lyxstad.

Andersson påpekar att det inte behövs en storstad för lyxhotell men Sonck protesterar och menar att en storstad kan erbjuda och utveckla mer aktiviteter.

- Om en familj kommer för en vecka från USA till Helsingfors och åker ut till Porkala så vill man kanske aktivera sina barn. Om det är ett område som har tre slott och en spaanläggning någonstans är det lättare att sälja det som ett paket.

"Sluta stänga och köra ner"

Fredagssnackets andra samtalsämne är posten som planerar stänga terminaler och postkontor runt om i landet. Flera hundra anställda berörs av postens effektivering.

Daniela Andersson ger en känga åt finländare och deras attityd som gör att allting bara försvinner.

- Jag tycker inte om de här nedläggningarna. Det är ett evinnerligt nedläggande av allt till höger och vänster. I andra länder bygger man upp men i Finland river man ner, tar bort och stänger. Allt är väldigt negativt. Det känns nästan som om man lite skäms för att det går så dåligt för Finland.

- Ett stort problem är att posten har monopol i Finland. Varför kan inte andra bolag göra samma sak. Jag tror det stora monopolet gör att det går dåligt.

Sonck frågar hur mycket man egentligen kan spara genom att bomma igen dörrar här och där.

Landsbygden utarmas

Mikaela Sonck åker pendeltåg varje dag till och från jobbet i Stockholm. Y-tåget stannar i Ingå där Daniela Andersson bor.

- Tågstationen i Ingå är på helt fel sida jämfört med var jag bor. Jag har någongång kört till Sjundeå för att hoppa på tåget där.

Andersson anser att tågturerna i stället borde öka.

- Att ta bort Y-tåget är ett sätt att utarma landsbygden. Det är redan ont om tågtider. För oss som bor på landsbygden är det en självklarhet att vi har två bilar i familjen. Det går ju ingen buss fyra kilometer från stamväg 51.

Y-tågen går halv medan de andra tågen går ungefär jämnt från Karis. Om Y-tågen kommer bort går det ett tåg en gång i timmen och det är för sällan konstaterar Sonck.

Effektivera!

Diskussion om artikeln