Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pauliine Koskelo får pris för årets rättshandling

Från 2015
pauliine koskelo
Bildtext Pauliine Koskelo inleder sitt arbete som domare vid Europadomstolen år 2016.
Bild: Johan Gullmets

Högsta domstolens president Pauliine Koskelo får priset för årets rättshandling. Koskelo får erkännandet för att på ett betydande sätt ha befrämjat rättvisan i det finländska samhället.

Det är Finlands advokatförbund som ger Koskelo priset. I prismotiveringen uppmärksammar man särskilt Koskelos offentliga ställningstaganden för att förnya rättsvården.

Koskelo har enligt förbundet tagit rollen som en fördomsfri samhällelig debattör. Hon har bland annat lyft fram att de sparkrav som nu hotar rättsvården äventyrar våra grundläggande rättigheter.

– Nedskärningar som gäller rättsvården borde endast göras på grund av att man inom rättsvården bestämmer sig för att förnya sina tillvägagångssätt, sade Koskelo då hon tog emot priset.

Enligt henne är sparkraven ändå inte det värsta problemet inom rättsväsendet. Det är värre att det inte finns någon vilja till förnyelse. Koskelo befarar att den nya regeringen inte ser helheten utan gör nedskärningar i rättsvården utan att binda dem vid befintliga förnyelser.

– All verksamhet inom rättsväsendet är strikt bunden till lagen. Att skära i anslagen utan att samtidigt minska behovet av pengar kan rubba rättsstaten, säger Koskelo.

Viktigt med offentlig dialog

Risto Sipilä som är ordförande för Finlands advokatförbund poängterade i samband med prisutdelningen hur viktig en offentlig dialog är.

– I dag går det att påverka saker också genom en offentlig dialog. Vi jurister gör ofta ett noggrant förhandsarbete och tror att det räcker. Men man måste våga lyfta upp svåra saker till offentlig diskussion, och då måste man också vara beredd att ta emot kritik, säger Sipilä.

Pauliine Koskelo har varit president för Högsta domstolen sedan år 2006. Tidigare har hon bland annat arbetat som medlem vid Högsta domstolen, vid Europeiska investeringsbanken samt vid Justitieministeriet. Koskelo inleder sitt arbete som domare vid Europadomstolen nästa år.

Det var femte gången som Finlands advokatförbund delade ut priset för årets rättshandling.

Läs mer:

Pauliine Koskelo ny europeisk människorättsdomare