Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Texas tillåter vapen på universitet

Från 2015
Vapen i dallas, texas.
Bild: EPA/LARRY W. SMITH

Den amerikanska delstaten Texas tillåter studerande och lärare på högskolor och universitet att bära vapen. Lagen tillåter vapen både i klassrum och studentboenden.

Den republikandominerade delstatsförvaltningen godkände lagen under veckoslutet, och den republikanske guvernören Greg Abbott väntas skriva under lagförslaget som ska träda i kraft i augusti 2016. Enligt Abbott gör lagen skolorna säkrare.

Lagen tillåter vapen i klassrum, studentboenden och andra kampusbyggnader. Vapnen måste ändå vara dolda, och åldersgränsen för att bära vapen blir 21 år.

Enligt lagen får universiteten införa vapenfria zoner, men det väntas i allmänhet bli komplicerat.

Beslutet ses som en seger för dem som försvarar allas rätt att bära vapen, och motiveras med studenters och lärares rätt att försvara sig om skolan blir angripen. I bakgrunden ligger återkommande skolskjutningar i USA.

Studerande och professorer mot lagen

Lagen har också fått mycket kritik, framförallt av demokraterna. Motståndare anser att den är ansvarslös och onödig.

Tidningen The New York Times intervjuade över ett dussin studerande vid University of Texas i Austin tidigare i veckan, och lagförslaget fick inte mycket stöd.

- Jag tycker inte att vapen ska vara tillåtna för det är ganska skrämmande. Vi har redan sett så många incidenter där människor skadas för att det finns vapen i skolorna, sade 18-åriga Sarah Wang till tidningen.

Också professorer har höjt oroade röster om att bjuda in studerande till sina arbetsrum för att diskutera till exempel underkända kurser om studerandena är beväpnade.

Texas blir den åttonde delstaten att tillåta dolda vapen på kampus - efter Colorado, Idaho, Kansas, Mississippi, Oregon, Utah och Wisconsin.

President Barack Obama har försökt göra vapenlagarna striktare i USA, men hans försök har fått flera delstater att gå i andra riktningen.

Diskussion om artikeln