Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hur sommarjobbar Svenskfinland?

Från 2015
Uppdaterad 09.06.2015 13:36.
Mitt första sommarjobb
Bildtext Att jobba på café, i parker, glasskiosker och att plocka bär är vanliga sommarjobb. Vilket var ditt första sommarjobb?
Bild: Creative Commons / Yle

Var ditt första sommarjobb i en glasskiosk, på en gravgård eller kanske i en nöjespark? Berätta!

Visst skulle det vara skönt att ligga på stranden eller interraila hela sommaren? Men de flesta av oss har tillbringat åtminstone en del av sommaren med att jobba. För ska man ut på äventyr, behövs det pengar.

Nästan alla tjänar pengar

Enligt Ekonomiska informationsbyrån har lite över en tredjedel av grundskoleeleverna sommarjobbat och 80 procent av de unga som är i gymnasieåldern, har tjänat egna pengar (2013). Ganska många bekantar sig alltså med arbetslivet i ung ålder.

Många sommarjobbare lär sig nya färdigheter och regler i arbetslivet. Det bästa är ändå att sommarjobbet ofta kan öppna dörren till ett fortsatt jobb; på deltid eller för nästa sommar. Om inte annat så ser det bra ut i cv:t om man i ung ålder klippt buskar, delat ut reklamtidningar eller städat på ett café. Det visar att man har drivkraft. Man får också en uppfattning om branschen är något man vill jobba med i framtiden.

Kontakter ger jobb

Väldigt många hittar sitt första sommarjobb via kontakter. Mamma, pappa eller en släkting hjälper en på traven. De allra mest självständiga fixar ett jobb åt sig själv. Men det är inte det som räknas på ditt cv om sju år.

Så här jobbar Svenskfinland

Vi vill ta reda på hur Svenskfinland sommarjobbar. Hur har du kommit över ditt första sommarjobb? Hur gammal var du? Vad jobbade du med? Vad lärde du dig? Vi har många frågor som vi önskar att du kan svara på. Sommarjobbsberättelserna samlas här.

Rebecca Olin och Lotta Puisto vloggar på Sommarvloggen.
Bildtext Rebecca Olin och Lotta Puisto vloggar om sitt sommarjobb på X3Ms redaktion.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Gå in och läs berättelser om personer som jobbat på arkeologiska utgrävningar i Pernå, som pizzabagare i Nagu och som motvillig glassförsäljare. Hurudana lärdomar fick de under sin första sommar i arbetslivet?

Under juni kommer våra Schyssta sommarjobbare att vlogga från sitt sommarjobb på X3Ms redaktion. Läs mer om vloggen här.

Formuläret är inte längre tillgängligt.