Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien förbjuder Maggi-nudlar

Från 2015
Bild: EPA PHOTO KEYSTONE/LAURENT GILLIERON/LG-fob

Indiens livsmedelsmyndighet FSSAI har stoppat all tillverkning och försäljning av Nestlés Maggi-nudlar efter att tester visat att de innehåller höga halter av bly.

Livsmedelsjätten Nestlé tvingades på fredagen dra bort alla nio versioner av snabbnudlarna Maggi från den indiska marknaden.

Bolaget tillbakavisar anklagelserna och uppger att blyhalterna ligger väl under den lagliga gränsen. Bolaget drog ändå bort produkterna från butikshyllorna redan före myndighetsbeslutet för att lugna ned konsumenterna.

- Vi beslöt att ta bort nudlarna från hyllorna i och med att det har uppstått förvirring om säkerheten, sade Nestles globala verkställande direktör Paul Bulcke på en presskonferens i Delhi.

Åtminstone sex delstater, inklusive huvudstaden Delhi, har de senaste dagarna infört temporära förbud mot nudlarna efter att rutintester för två veckor sedan uppvisade höga blyhalter. Enligt den indiska livsmedelsmyndigheten FSSAI kan blyet skada njurarna och nervsystemet.

Dessutom hittade forskare det smakförstärkande tillsatsämnet natriumglutamat i nudlarna, trots att det inte nämns på förpackningen.

På torsdagen brände aktivister i staden Calcutta nudelpaket på bål i protest mot bolaget.

Nestlé har sålt Maggi-nudlar i Indien i 30 år och kontrollerar över 80 procent av landets snabbnudelmarknad.

Nudlarna säljs inte i Finland.