Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Käringmossen höll på att ta livet av henne

Från 2015
Uppdaterad 09.06.2015 13:55.
Arja Alho och assistenthunden Kalle blickar ut över sjon.
Bildtext Arja Alho behöver både extra syre och assistenthunden Kalle när hon är hemma.
Bild: Yle / Ted Urho

För tjugo år sedan hittade Arja Alho det perfekta hemmet. Sedan tio år tillbaka kan hon inte vistas i sitt hem utan sin syrgastub.

Hela reportaget börjar med ett samtal till fel nummer.

- Nej jag tror att du försöker få tag på den andra Arja Alho, medborgaraktivisten i Käringmossen, svarar Arja Alho, fullmäktigeordförande i Sjundeå och tidigare riksdagsledamot.

Då jag fick diagnosen för tio år sedan gav läkarna mig två år tid att leva. Mirakulöst är jag ännu här.

Medborgaraktivisten Arja Alho uppe på berget vid Käringmossen är van vid felringningarna.

-Under Ulf Sundqvist-härvan gick telefonen så het att jag var tvungen att dra kontakten ur väggen, säger hon med en hänvisning till 1990-talet.

Hjärtattack och förhårdnade inälvor

Arja Alho skurrar runt den pittoreska tomten på en elektrisk rullstol. Från huset öppnar sig en vacker vy över en insjö. En brant trappavsats leder ner till bastun som ligger vid stranden.

Arja Alho har inte på flere år klarat av att gå uppför trapporna från bastun till huset.

Arja Alho och assistenthunden Kalle på väg ner till stranden.
Bildtext Arja Alho använder en elektrisk rullstol för att röra sig på tomten.
Bild: Yle / Ted Urho

Vid sin sida har hon assistenthunden Calle som sin ständige kompanjon. Den svarta labradoren öppnar och stänger portar och skåpdörrar.

- Om mitt blodsocker sjunker för lågt och jag blir svag så hämtar han syreflaskan från mitt nattduksbord, säger Alho som sedan tio år tillbaka andas med hjälp av tilläggsyre.

För snart femton år sedan räddade hennes förra hund, en schäfer, livet på henne.

-Jag fick en hjärtattack och kollapsade här på vardagsrumsgolvet. Hunden lyckades väcka mig och hämtade telefonen så jag kunde ringa på hjälp. Utan den hade jag inte varit här idag.

Tjänstemannen viftade bort ärendet och sade att det bara handlar om ”obefogade rädslor”

Till Arja Alhos stora sorg insjuknade hunden i samma sjukdom som Arja Alho lider av: systemisk skleros.

-Det är en sjukdom som äter upp immunförsvaret och gör att inälvorna förhårdnas. Då jag fick diagnosen för femton år sedan gav läkarna mig två år tid att leva. Mirakulöst är jag ännu här.

Prydnader i Arja Alhos trädgård.
Bildtext Trädgårdsprydnader.
Bild: Yle / Ted Urho

Det som håller Arja Alho vid liv är en cocktail av olika mediciner. Ifall de slutar verka blir det aktuellt med en lung- och hjärttransplantation.

Kruxet är att Arja Alho inte får genomgå den operationen ifall luften kring hemmet är förorenad. Därför kräver hon flere undersökningar om bland annat social- och hälsokonsekvenserna av Käringmossen.

- Då skulle vi äntligen få det svart på vitt att Käringmossens avfallsstation är hälsovådlig.

Myndigheterna vill inte ta sitt ansvar

Några år innan Arja Alho flyttade till Käringmossen trädde en ny lag i kraft.

Lagen, som på juridiska heter Lag om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning, skrevs för att medborgarna ska ha rätt att veta vad som sker i deras närmiljö och kunna påverka hur den miljön utvecklas och hålls ren.

Bildtext Experiment med sop sortering på Käringmossen 2012.
Bild: Kirsi Silvennoinen

För Arja Alho är det en mycket bekant lagtext. Hon har suttit med i flere arbetsgrupper som fått sina mandat via lagen. Problemet är att lagens anda inte uppfylls av tjänstemännen.

- En gång berättade jag i en arbetsgrupp att den sortens sjukdom som jag själv har förekommer här i området, utan att avslöja att det var mig själv jag talade om. Tjänstemannen viftade bort ärendet och sade att det bara handlar om ”obefogade rädslor”, berättar Alho.

En vacker insjövy.
Bildtext Arja Alho bor vid en vacker sjö. Vattnet är odrickbart, men efter en paus på några år så är det igen tryggt att simma i den.
Bild: Yle / Ted Urho

”HRM uppfyller lagen”

Området som utgör Käringmossens avfallsstation består av flera olika aktörer. En av de största på plats är HRM, det vill säga Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster.

Miljöchefen för avfallshanteringen, Juha Uuksulainen, säger att man på HRM följer lagen ifråga och att ett flertal miljökonsekvensbedömningar har gjorts på området.

- Men i lagen står det inte att man måste göra social- och hälsokonsekvensbedömningar. Eftersom det finns så många aktörer på området så bedömer vi att vi som enskild aktör inte ensidigt kan göra de utredningarna, säger Uuksulainen.

Juha uuksulainen är miljöchef vid HRM.
Bildtext Juha Uuksulainen är miljöchef på HRM.
Bild: Yle / Ted Urho

I övrigt poängterar miljöchefen att Käringmossen är ett tryggt område, men är medveten om att lukter kan sprida sig till de när belägna bostadsområdena.

- Det beror helt på väder och vind, men vi försöker så gott som möjligt ta hand om problemet. 90 procent av lukterna från våra olika anläggningar lyckas vi suga upp.

Uppdatering
8.6. kl 18: Arja Alho insjuknaden år 2000. HRM äger själv området där de har sin verksamhet.
9.6. kl 14: Bildtexten på sopsorteringsbilden uppdaterad.

Mer om ämnet på Yle Arenan