Viborg rustas upp?
Den ryska regeringen har plötsligt hittat en stor summa pengar i ett desperat försök att renovera gamla stan i Viborg.
Moskva meddelade nyligen att man har öronmärkt hela fyra miljarder rubel (cirka 68 miljoner euro) för att restaurera de medeltida kvarteren i Viborg. Här ingår även ett lån från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling.
Arbetena ska komma igång nästa år. Handlingsplanen är redan inne på slutrakan.
Det vore en god idé att bjuda in ett par vänligt inställda finländare till vår expertkommitté.
― Arkeologen Anatolji Kirpitjnikov
Expertkommittéen hade sitt första möte den här veckan i Viborg och leds av Konstantin Patrajev som är vice-guvernör i Leningrad oblast.
"Vi måste undvika de misstag som gjordes tidigare"
Ryssland utarbetar nu för första gången sedan andra världskrigets slut en generalplan för hur gamla stan ska bevaras och utvecklas. Sammanlagt berör planen 216 byggnader och det handlar om ett helt nytt koncept.
På mötet konstaterade experterna att det gamla Viborg nu tack vare finansieringen har en chans, bara man lyckas utnyttja medlen effektivt.
- Vi måste undvika de misstag som gjordes under sovjettiden då färdigt renoverade byggnader direkt började förfalla då det saknades ägare, sade Vadim Muradjan från kulturministeriet.
Inga internationella krafter har ännu engagerats i arbetet.
- Det vore en god idé att bjuda in ett par vänligt inställda finländare till vår expertkommitté, föreslog arkeologen Anatolij Kirpitjnikov under mötet i Viborg.
Risk för korruption
Viborgs svenska slott från år 1293 ska också restaureras. Vad exakt som ska göras är ännu oklart. För tillfället repareras den del av muren som rasade i våras. Risken för ras har fått myndigheterna att ställa in alla sommarens festivaler på slottsön. Enskilda besökare har fortfarande tillträde till slottets utställningar.
Viborgs kulturelit välkomnar Moskvas stora satsning, men misstänker att budgetmedel kommer att försnillas och att det än en gång blir fråga om fuskarbeten. Till exempel slottet har det senaste decenniet restaurerats för en summa av 38 miljoner rubel, men problemen kvarstår trots det.
Lokala journalister kritiserar också det faktum att handlingsplanen har utarbetats av en firma i Moskva som inte utnyttjat den lokala expertisen.
Många i Viborg är också förvånad över hemlighetsmakeriet kring de aktuella restaureringsarbetena på slottet. Inga utomstående experter har fått kontrollera arbetena på muren. Länsmyndigheten har dessutom stämt slottets direktör, Svetlana Abdulina, för att hon inte byggde ett staket kring arbetena.
För två år sedan lät staden riva ett helt kvarter i gamla stan. Arbeten som ledde till stora protester och krav på ett skyddsprogram för Viborgs 700 år gamla arkitektur.
I vintras arrangerades ett stort internationellt seminarium om stadens mångkulturella arv där arkitekter stampade fram en egen handlingsplan för gamla stan. Seminariets kurator var president Tarja Halonen. Deltagarna var då överens om att de gamla kvarteren befinner sig i ett "tragiskt tillstånd".
I slutresolutionen beslöt man vända sig direkt till president Putin. Dessutom föreslog man att Viborg borde komma med på Unescos världsarvslista.