Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Så mycket tjänar storföretagens högsta chefer

Uppdaterad 17.06.2021 14:38.
Eurosedlar i en hög.

De flesta av de verkställande direktörerna för de tio största företagen i Finland tjänar omkring en miljon euro i året. Det visar vår sammanställning av företagens egen rapportering.

Vi har granskat storföretagens rapporter om de löner och belöningar som betalades ut under år 2014. Omkring en miljon euro är en vanlig vd-lön då resultatpremier räknas med.

I tabellen nedan visas de tio största företagens högsta chefer och deras sammanlagda löner och resultatpremier ifjol. Det rör sig om de tio företagen med den största omsättningen enligt Talouselämäs lista.

Vi har gått igenom de här företagens egna rapporter om belöningssystemen för respektive företags högsta chef och sammanställt resultatet i tabellen längre ner på sidan.

Två av de tio har exceptionellt höga löner

Två verkställande direktörer har löner som är högt ovanför kollegernas. Nokias vd Rajeev Suri tjänade över 6,6 miljoner euro, trots att han tillträdde först i maj i fjol.

Microsofts vd Satya Nadellas totallön är ytterligare en storleksklass högre, men å andra sidan är finländska Microsoft Mobile (Nokias tidigare mobilenhet) bara en liten del den amerikanska it-koncernen.

Stora Ensos svenska vd Karl-Henrik Sundström tjänade också bättre än många andra på listan med tanke på att han har fått vd-lön för enbart de fem sista månaderna år 2014.

Den lägsta lönen bland tio-i-topp-företagens högsta chefer fick centralandelslaget SOK:s Taavi Heikkilä, drygt en halv miljon euro.

Tabellen nedan beaktar inte de tilläggspensioner som företagen i många fall även betalar sina högsta chefer. De långfristiga resultatpremierna betalas ofta ut som aktier.

Med hjälp av knappen kan du visa tilläggsuppgifter om de olika ersättningar som företagen har betalat ut.

Grafik.

Namnet på Microsofts vd korrigerat 5.6.2015 kl. 19.26