Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mun mot mun-metoden ger sällan en smitta

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 15:19.
mun mot mun-metoden
Bildtext Det viktigaste är att man följer nödcentralens anvisningar.

Risken att vid återupplivning bli smittad av någon sjukdom är liten. Det viktigaste när man ska hjälpa en livlös person är att snabbt ringa nödcentralen samt att följa de instruktioner man får.

Yles finskspråkiga nyheter rapporterar om ett oroväckande fenomen: Alla som ringer nödcentralen går trots nödcentralens uppmaningar inte med på att återuppliva en person som behöver hjälp.

I största delen av fallen finns ändå en logisk förklaring. Den som ringer nödcentralen kan själv vara i för dåligt skick för att kunna flytta patienten till ett lämpligt underlag eller överhuvudtaget återuppliva någon.

Men en del kan också vägra att återuppliva på grund av rädsla för att bli smittad av någon sjukdom. Risken för att smittas då man utför mun mot mun-metoden är ändå ytterst liten, enligt Jukka Angerman som är chef för akutvården i Kajanaland.

– Om personen har hepatit B så finns det en risk, men också den risken är väldigt liten. Det finns väldigt få personer i världen som insjuknat i hepatit B, säger han.

Samma sak som att pussas

Enligt Angerman är risken för att man ska få influensa eller andra normala bakterier större, precis som då man kysser någon.

– Bland narkomaner är risken lite större. Men om man tänker på familjeband, till exempel ens egen förälder eller ens eget barn så är risken så gott som obefintlig, säger Angerman.

Enligt Angerman ska man följa de allmänna återupplivningsanvisningarna, det vill säga hjärtmassage och använda mun mot mun- metoden. Viktigast är ändå att man reagerar snabbt och genast ringer nödcentralen.

"Naturligt att bli äcklad"

– Nödcentralens anvisningar beror på hur samarbetsvillig den som ringer är. De har särskilda anvisningar för oroliga och stressade personer. Om mun mot mun-metoden är det största problemet instruerar den jourhavande på nödcentralen personen att endast ge hjärtmassage, säger Angerman.

Enligt honom är det ingen skillnad om man tappar rytmen, så länge man trycker effektivt och ordentligt.

Det är ändå inte bara smittorisken som kan göra återupplivningen svår. Enligt Angerman är det helt naturligt att man kan bli äcklad i vissa nödsituationer.

– Om det är en främmande människa som har slem eller spyor i sin mun så är det klart att man kan tycka att det är obehagligt. Då är det viktigt att man åtminstone ger hjärtmassage. Och man ska åtminstone försöka med mun mot mun-metoden om man klarar av det, säger Angerman.