Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sidorna måste blöda

Från 2015
Jessica Andersin vid bokhyllan
Bildtext Jessica Andersin
Bild: YLE / Hanna Berndtson-Hera

Det låter ju så bra i teorin. Något av de bästa jag vet: böcker, som handlar om något av det bästa jag vet: böcker. För bra för att vara sant!

Precis. Det blir inte riktigt så. Kanske är det för att jag läser för många av den sortens böcker i sträck, kanske för att jag helt enkelt rör mig utanför min vanliga bekvämlighetszon – fiktionen. Alltid fiktionen! – men Samantha Ellis, Susan Hill och Alberto Manguel blir tyvärr aldrig lika stora läsupplevelser som jag på förhand föreställt mig. De två förstnämnda listar så många bokupplevelser och författare att jag knappt hinner hämta andan, men i stället för att bli en mental läslista blir genomgången, trots författarnas personliga anekdoter, ganska ytlig och oinspirerande.

Jag vill ha djup när jag läser. Inte nödvändigtvis djup genom så kallad ”fin” litteratur, men ett litterärt djup att sjunka in i och njuta av. Böcker som berör, böcker som slår an en sträng inom mig och ger genklang. Samantha Ellis och Susan Hill ger mig det på ett teoretiskt plan; jag är så glad över att det finns människor som engagerar sig så mycket i ämnet böcker att de skriver egna böcker om det. Att förlagen inser att det finns en marknad för den sortens böcker och bestämmer sig för att publicera dem.

Men i praktiken saknas den sista passionen, den som får sidorna att glöda, så som de gör när Bea Uusma skriver om Andrés luftballongfärd i Expeditionen. Min kärlekshistoria. När Linda Skugge i sin memoarbok 40 – constant reader sedan riktar sin glödande passion mot samma mål som jag, bultar mitt hjärta snabbare. ”De tar aldrig slut, alla böckerna som jag måste läsa”, skriver hon. Jag vet precis vad hon menar. Visst är det en härlig känsla?

Jessica Andersin
bokbabbel.com

Böcker i bersån handlar denna gång om böcker som handlar om böcker. Jessica Andersin, Ida Fellman, Gungerd Wikholm och Anne Hietanen diskuterar bland annat böcker av Will Schwalbe, Susan Hill, Alberto Manguel, Linda Skugge och Samantha Ellis.

Lyssna på Böcker i bersån som handlar om böcker som handlar om böcker i Radio Vega tisdagen den14.7. klockan 22.15 eller på söndag den 19.7. klockan 16.20.