Åtalen mot dykarna förkastades
Åtalen mot de fyra dykare som åtalats för vrakplundring utanför Borgå förkastades. Kanslidomen i Finlands första vrakplundringsrättegång i modern tid föll i Östra Nylands tingsrätt på fredag.
Åtalen gällde stöld, brott mot lagen om byggnadsskydd och lagen om fornfynd.
I domen konstaterar tingsrätten att man inte med säkerhet kan bevisa att dykarna verkligen gjort sig skyldiga till brott.
Tingsrätten konstaterar dock att en av dykarna kommit upp ur djupet med trasiga föremål från vraket och att han därmed gjort sig skyldig till brott mot fornminneslagen. Det brottet kan dykaren däremot inte längre dömas för eftersom det är preskriberat.
Åklagaren yrkade på ersättningar
Åklagarens krav på straff var ersättningar på närmare 7 000 euro för de föremål som dykarna misstänks ha bärgat.
Det blir nu istället staten som ska ersätta de fyra dykarnas rättegångskostnader. De ligger på mellan 6 300 och 7 700 euro per person.
Bakgrund
Vraket hittades redan 2002. Museiverket polisanmälde den misstänkta vrakplundringen år 2011 och lämnade in fyra stycken begäranden om undersökning.
Museiverket motiverade sin polisanmälan med lagen om att ett vrak som saknar ägare och som har legat på havsbottnen över hundra år tillhör staten. Dykarna har för sin del ifrågasatt att vraket är så gammalt.
De fyra dykarna - alla mellan 30 och 40 år gamla - var misstänkta för att ha fått upp föremål som anses vara kulturhistoriskt värdefulla, till exempel glas och flaskor samt keramik i form av skålar, tallrikar och muggar.
Fartyget har sjunkit troligtvis på 1700- eller 1800-talet och är med andra ord en fornlämning. Det är 26 meter långt, 7 meter brett och har 3 master och ligger på 40 meters djup i närheten av Kallbådagrund utanför Borgå.