Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anne Hietanen: Jag behöver böckerna

Från 2015
Uppdaterad 14.07.2015 14:07.
Anne Hietanen
Bild: Yle/Pauli Boström

Ifall valet står mellan en gratisfest med mingel och champagne och en kväll med min senaste kärlek, väljer jag alltid alternativ två.

Min senaste kärlek är nästan alltid en bok. Jag älskar att läsa, jag verkligen älskar det och har gjort det ända sedan jag lyckades knäcka alfabetet. Jag rör mig aldrig någonstans utan en bok nära till hands. Jag längtar alltid hem till min nästa lässession.

Varje dag läser jag allt mellan en och fem timmar och då kopplar min hjärna av på ett helt annat sätt än när jag ser en film eller sitter på en bar. Jag antar att det kan ses som osunt, jag antar att det är något mörkt i min själ som febrilt söker tröst och mening från det skrivna ordet. Om jag vore gladare kanske jag inte behövde läsa så mycket. Men nu behöver jag mina böcker. När jag läser är jag inte olycklig.

Jag älskar att vara ensam och läsningen sker bäst i ensamhet. Ändå är jag aldrig ensam medan jag läser. Berättaren blir oftast min bästa vän. Jag gillar inte allt jag läser, men varje bok får mig alltid att tänka på någon annan människa. Jag undrar vad hen skulle tycka om boken. Jag kan bli så ivrig över att få ge boken vidare till någon jag tror behöver den att jag nästan måste snubbla mig över de sista kapitlen.

Jag behöver inte tala om mina läsupplevelser med någon, men ibland måste jag. Och jag njuter av att tala om böcker med andra passionerade läsare, boknördar, vänner. Vi vet hur det är att leva många liv. Vi har gjort långa resor som ingen annan i vår närhet ens känner till. Vi läsare tillhör samma familj. Ibland måste vi få vända det så kallade riktiga livet ryggen och ta del av något annat, större, kanske mindre - ofta annorlunda.

Jag älskar inte bara att läsa böcker, jag uppskattar alltså även att tala om böcker. Jämföra läsupplevelser, få tips och ge tips. Tycka lika, eller tycka helt olika. Och på grund av dessa anledningar var det väldigt lätt att som tema för en berså-sändning välja ”böcker om böcker”. För inte bara gillar jag att tala om läsning, jag gillar också att läsa om läsning.

Men att välja vilka böcker som får komma med i programmet var inte lätt. Det finns ju hur många som helst. Jag valde därför att följa lustprincipen. Alla får läsa vad de vill, vi har ingen moraliskt plikt att ta upp en viss bok, vi läser de böcker vi är nyfikna på, de vi tror att vi kommer att älska. (Det finns så många bra böcker att jag sällan har tid att läsa böcker jag inte gillar. Ibland gör jag det också, men det är en annan historia.)

Nu just längtar jag hem till en bok jag tidigare missat, men som passar mer än väl in i temat böcker om böcker. Carlos Ruiz Zafóns Vindens skugga berör mig på ett sätt som det riktiga livet sällan gör. När jag inte befinner mig i Barcelona i bokens lilla bokhandeln längtar jag dit.

Vindens skugga är en av de böcker vi kommer att tala om när temat är böcker om böcker. Med mig i studion har jag Jessica Andersin, Gungerd Wikholm och Ida Fellman.

Lyssna på Böcker i bersån som handlar om böcker som handlar om böcker i Radio Vega tisdagen den14.7. klockan 22.15 eller på söndag den 19.7. klockan 16.20.

Mer om ämnet på Yle Arenan