Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Pillret som hjälper dig bli kåt

Från 2015
Uppdaterad 20.08.2015 08:35.
Ett piller
Bildtext Ska det här verkligen ge kvinnor sexlust? Ja, ifall de verkligen VILL ha det, så kan det fungera.
Bild: Yle/Ludovic di Orio

I framtiden kanske det finns potensmedicin också för kvinnor på apotekets hyllor. Betyder det här att vi kvinnor kan bli kåta när och var som helst, bara med hjälp av ett litet piller? Nej, det är inte så enkelt.

Pirkko Brusila.
Bildtext Pirkko Brusila har forskat i medicinen som ska ge kvinnor mer sexlust.
Bild: Pirkko Brusila

Potensmedicin för kvinnor har länge varit kontroversiellt, men nu rekommenderar en expertkommitté vid den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att man går vidare med att testa ett nytt preparat, som kallats "kvinnornas Viagra".

Preparatet heter flibanserin, och är ett preparat som påverkar hjärnans kemiska substanser. Från början är den en depressionsmedicin. Pirkko Brusila är gynekolog samt par- och sexualterapeut, och hon har varit med och forskat kring medicinen.

- Man märkte att kvinnliga patienter fick biverkningar av depressionsmedicinen. De började ha fler erotiska tankar och drömmar, säger hon.

Många kvinnor har problem

Efter upptäckten började man forska i om det skulle gå att använda preparatet som lustmedicinering för kvinnor som vill ha ökad sexlust. Medicinen påverkar nivåerna av serotonin, men också två andra ämnen som påverkar kvinnans sexlust, nämligen dopamin och adrenalin. Högre nivåer av de två sistnämnda ämnena gör att tankarna på sex ökar. Men varför behövs egentligen ett sådant här piller?

Det kan bli så att kumpanerna pressar på, och säger att hördu nu ska du gå och fixa piller, så att vårt sexliv blir bättre.

- Det behövs för att kvinnor faktiskt har mycket problem med lusten. Många säger att deras parförhållanden är bra, men att sex inte intresserar, säger Pirkko.

Oftast handlar det om människor som varit ihop väldigt länge med samma partner, eller som gått igenom något svårt som satt sexlusten i obalans. Pirkko tycker ändå att man ska vara försiktig när man tar fram medicinen. Läkarna som jobbar med den måste skolas grundligt, så att de också letar efter andra saker som spelar stor roll i kvinnans liv.

- De måste också se till saker som inte går att medicinera, som istället kan ha mer psykologiska lösningar.

Sätter för stor press på kvinnan

Det spekuleras också i att medicinen kunde användas på fel sätt, och Pirkko håller med om att det finns en hel del problematik kring att medikalisera kvinnans sexualitet. Kvinnan kan till exempel sätta allt för höga förväntningar på det lilla pillret, och sedan bli djupt besviken när sexlivet inte alls blir så fantastiskt som hon väntat sig. Pirkko är också rädd för att kvinnans partner kan få fel uppfattning om medicinen.

Nyckelpigor som har sex.
Bildtext Ta ett piller och pippa som nyckelpigor. Eller nej, hur var det nu igen?
Bild: CC

- Det kan bli så att kumpanerna pressar på, och säger att ”hördu nu ska du gå och fixa piller, så att vårt sexliv blir bättre.” Det uppstår stressande situationer för kvinnan.

Vissa kanske får uppfattningen att kvinnorna alltid skulle ha sexlust och vara villiga att ha sex på grund av medicineringen, men så är det inte.

- Det är precis som med potensmedicin för män – man kan inte få erektion om man inte har lust. Ifall kvinnan verkligen inte vill ha sex, så fungerar inte heller medicinen, säger Pirkko.

Rädsla för sextokiga galningar

Preparatet har som sagt varit kontroversiellt, delvis för att man i USA trodde att alla kvinnor skulle bli sextokiga genast de ens sneglade på det lilla pillret.

- Men det är klart att det inte är på det sättet, säger Pirkko.

Pirkko tror att medicinen också kan nå Finland, ifall den får framgång i USA. Men det kommer nog att ta några år innan vi ser den på butikshyllorna.

- Vi har en lite annorlunda kultur här än i USA, men det finns också många kvinnor i Finland som önskar sig potensmedicin. De skulle så gärna ha lust, men hittar inte gnistan i sig. I sådana situationer kan de få hjälp av en sådan här sorts medicin.

Mer om ämnet på Yle Arenan