Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malala Yousafzais angripare friades i smyg

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 17:07.
Malala Yousafzai

Åtta av tio män som angrep den pakistanska skolflickan Malala Yousafzai har i all tysthet friats, uppger pakistanska myndigheter.

I april meddelade pakistanska myndigheter att tio män hade dömts till livstids fängelse för attacken mot Malala Yousafzai. Rättegången fördes bakom lyckta dörrar.

De misstänkta greps av armén i en offensiv mot talibanerna, men rättegången hemlighölls ända tills de misstänkta fick sina domar. Inga medier fick heller följa med rättegången.

- Två av dem dömdes till livstids fängelse medan de åtta andra friades, sade Salim Khan Marwat, polischef vid den pakistanska terroristbekämpningsstyrkan, till nyhetsbyrån AFP på fredagen.

Det är oklart var de åtta andra nu befinner sig.

- Jag har ingen kännedom om var de åtta andra nu är - antingen i militärens förvar eller befriade, sade Salim Khan Marwat.

Också en domstolskälla bekräftar uppgifterna och säger att männen friades på grund av brist på bevis.

Militanta talibaner attackerade en skolbuss i oktober 2012 och sköt Malala i huvudet.

Malala, som nu är 17 år gammal, blev i fjol den yngsta som belönats med Nobels fredspris. Hon är känd för sin kamp för flickors rätt att gå i skolan.

Mannen som misstänks ha avfyrat vapnet mot Malala tros vara på flykt i Afganistan tillsammans med Pakistans talibanledare Mullah Fazlullah som beordrade attacken.