Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nylands brigad övar med Nato

Uppdaterad 05.06.2015 21:49.

I dag ryckte omkring tvåhundra reservister in vid Nylands brigad för att delta i sjömanövern som går under namnet Baltops 15. Övningen leds av Nato och soldater från sammanlagt sjutton länder deltar.

Kommodor Kjell Törner från Nylands brigad leder den internationella landstigningsstyrkan med kompanier från Finland, Sverige, Storbritannien och USA, sammanlagt cirka 700 man.

Själv är han lite pirrig inför den ärorika uppgiften.

- Mycket. Men det är pirrigt på ett positivt sätt. Nu får jag jobba för det som jag hela tiden väntat på.

- För oss är det verkligen en stor övning. Cirka femtio större fartyg deltar, över trettio fartyg, tjugofem helikoptrar och ett antal mindre landstigningsfartyg, berättar Törner.

Kjell Törner
Bildtext Kommodor Kjell Törner.

Han tillägger att det inte är frågan om vilka reservister som helst utan riktiga "superreservister".

- Det är den kanske mest professionella reservistenheten i Finlands försvar, berömmer kommodor Törner.

På måndag dags för Sverige

En reservist är underlöjtnant Kim Lindqvist. Han var beväring vid Nylands brigad år 2010. Han förhåller sig positivt till Nato-ledda övningar.

underlöjtnant Kim Lindqvist
Bildtext Kim Lindqvist deltar i Baltops 15.

- Jag tycker det är bra. Så småningom börjar vi gå mot Nato-standarder. Det är bra att vi i ett tidigt skede får pröva på vad det handlar om och bygga relationer för att se hur det funkar i andra länder. De lär sig av oss och vi lär oss av dem, säger Lindqvist.

På måndag (8.6) reser reservisterna och de stamanställda iväg till Karlskrona i Sverige för att öva landstigning och skarpskjutningar på Ravlunda skjutfält. 15-18 juni utförs övningarna i Polen.

Baltops-övningen är inget nytt påfund. Den ordnas nu för 43:e gången. Finska marinen har deltagit i övningen sedan 1993.

Tony Enlund och andra reservister som deltar i Baltops 15.

Läs också:
Vi behöver öva olika krigsscenarier