Jussi Niinistö vill fortsätta i Haglunds fotspår
Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) träffade sin svenska kollega Peter Hultqvist (S) i Stockholm på fredagen.
Niinistö inledde med att tala svenska under presskonferensen och svarade på intervjufrågor på finska och engelska.
Båda ministrarna intygade att försvarssamarbetet kommer att fortsätta mellan de två länderna. Det inleddes redan mellan de före detta försvarsministrarna Carl Haglund (SFP) och Karin Enström (M).
Ett omfattande försvarssamarbete presenterades i en gemensam rapport i februari av Haglund och Hultqvist.
- Det kom också nytt idag. Meningen är att alltjämt föra försvarssamarbetet framåt, sade Niinistö.
Han ville inte precisera vad det nya kommer att handla om.
- Jag har haft mycket bra diskussioner. Vi har sagt att vi ska fortsätta det svensk-finska försvarssamarbetet som vi tidigare har byggt upp. Allt kommer att följa den plan som vi tidigare har beslutat om och det är jag mycket glad för, säger Hultqvist.
Samarbetet handlar bland annat om att kunna utnyttja varandras hamnar och flygbaser, att bygga en gemensam marin styrka, samt att bygga ett säkert kommunikationssystem mellan ministerierna.
- Länderna kommer också att titta på scenarier; hur man agerar ifall av en kris bortom fredstida förhållanden, säger Hultqvist.
Nato utreds i Finland, inte i Sverige
Också stora internationella övningar, bland dem Natoledda övningar, kommer enligt de båda länderna att prioriteras också i fortsättningen.
Finlands regering har fattat beslut om att utreda för- och nackdelar med ett eventuellt medlemsskap i försvarsalliansen Nato.
I Sverige vill den rödgröna regeringen inte göra en Nato-utredning. I stället har man enats med den borgerliga oppositionen om göra en utredning som omfattar internationellt försvarssamarbete mellan och inom flera länder och organsiationer.
Hur påverkar Finlands Natoutredning Sverige?
- Finland gör sina val i det här sammanhanget och jag har ingen anledning att kommentera hur den finländska regeringen gör sina utredningar, säger Hultqvist.
- Vi har en annorlunda diskussionskultur jämfört med Sverige. I Finland kan också ett Natokritiskt parti som Sannfinländarna föreslå en Natoutredning, där man objektivt ser på för- och nackdelar. I Finland har vi ett mer pragmatiskt förhållningssätt till frågan, säger Niinistö.
Niinistö fortsätter med ett besök i Estland, där han träffar Estlands socialdemokratiske försvarsminister Sven Mikser.