Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny Fifa-ordförande ska helst komma utanför familjen

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 17:07.
Fifas ordförande Sepp Blatters tomma stol
Bild: EPA

Spekulationerna kring vem som kommer att ta över som Fifa-ordförande efter avgående Sepp Blatter har precis kommit igång.

HBL-journalisten Jonas von Wendt tippar att Europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Michel Platini tar sig en allvarlig funderare. Samtidigt skulle den bästa lösningen vara att den nya ordföranden skulle komma helt utanför grenen, det håller också Yle Sportens Christoffer Herberts med om.

– När man börjar diskutera ersättare är det naturligt att man börjar med de som har varit uppställda eller som har övervägt att ställa upp som till exempel prins Ali av Jordanien, konstaterar Herberts. Men eftersom han inte förde någon särskilt bra kampanj i samband med ordförandevalet känns han inte som ett realistiskt alternativ.

Platini stödde Qatar

Uefas ordförande Michel Platini igen var med och valde Qatar till VM-värd och är på det sättet kontroversiell. Övriga namn som har figurerat i spekulationerna är shejk Ahmad al Fahad al Ahmad al Sabah från Kuwait med starka kopplingar till IOK och den portugisiske mittfältaren Luis Figo.

Problemet är att de alla kommer inifrån och har suttit med i de kommittéer vars verksamhet nu granskas.

– Den nya Fifa-ordföranden borde helst komma utanför grenen och gärna ha en lite mer businessinriktad stil, säger Jonas von Wendt, sportjournalist på HBL.

Kan det bli värre?

- Nej det kan det inte säger den erfarna sportjournalisten Frank Sjöman. Men det kommer att ta tid att rensa upp i Fifa. Mycket hänger på den som senare i år väljs till ny ordförande.

- Det handlar om att skapa en helt ny arbetskultur, helt enkelt, säger Sjöman.

Kreml kan pusta ut

– Den första konkreta följden av den här skandalen kommer att vara att Qatar blir av med VM i fotboll 2022, men det har inget med ädla värderingar att göra. Det handlar om pengar, säger Christoffer Herberts.

Eftersom VM i Qatar skulle gå av stapeln på vintern förlorar Fifa tv-pengar i USA då de samtidigt skulle konkurrera med NFL. Dessutom skulle de penningstinna europeiska ligorna tvingas ta en vinterpaus. Ryssland kommer däremot att få behålla sitt VM 2018, tror samtliga i Slaget efter tolv-studion.

– Ryssland är en idrottsnation och en stor fotbollsnation och trots sina politiska bekymmer är landet en ypperlig värdnation, konstaterar von Wendt

– Ja, eller det beror på hur många gubbar som marscherar över gränsen till Ukraina, kontrar Sjöman.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Hör hela debatten här:

Slaget efter tolv - dagens debatt

Programmet är inte längre tillgängligt